I Danmark ska medborgare vara trygga, i Sverige ska de inte vara det

| 7 oktober, 2020

Inledningsvis vill jag berätta min inställning till Socialdemokraterna och deras företrädare. Det finns självklart finns undantag men de är än så länge alltför för få för att kunna göra någon skillnad. För S som är ett parti jag vuxit upp med, som så att säga fanns i hela vår familjs DNA, har S omvandlats till en aktivistisk rörelse som bygger mycket av sin politiska retorik på antingen lögner eller dimridåer. De kastar alltså ur sig argument byggda på ett behov av att behålla kvar makten, inte på att ta politiskt ansvar. Om de har tagit ansvar har de tvingats till det. 

Till sin hjälp har Socialdemokraterna olika representanter som i sociala medier eller tidningar, inte drar sig för att ljuga eller gå över anständighetens gräns samtidigt som de varken till fullo erkänner den grova kriminaliteten eller på riktigt hanterar den. Det är därför Stefan Löfven omnämner kriminella som ”smågangsters”.

Omöjligt är det att försöka balansera samtalen med S eller att räkna med att de bemöter kritik på ett sanningsenligt sätt. De påstår sig värna om den svenska modellen och samhällsbygget samtidigt som just kriminaliteten i Sverige på allvar hotar både den svenska modellen och samhällsbygget. 

Nåväl. Ogenomtänkta förslag kallar Fredrik Lundh Sammeli Moderaternas förslag för att motverka gängen. Är de verkligen så ogenomtänkta? När SD har lagt liknande förslag har S sagt att de är rasistiska. Aldrig har de bemött politiska förslag från M, SD eller KD på ett för väljarna, relevant sätt. 

Fredrik Lundh Sammeli menar att M:s förslag om visitationszoner riskerar minska förtroendet mellan polis och boende i området. Det är olustigt att läsa eftersom det så tydligt visar att S inte tar kriminaliteten på allvar. Det borde ha framgått för alla att i de områden det skulle vara aktuellt med visitationszoner finns inget förtroende för polisen, myndigheter eller vårt rättsväsende, tvärtom kriminella är glada om de får behålla sina egna parallella system av rättskipning medan den stora majoriteten som inte är kriminella har lämnat åt sitt öde. Om något torde den majoriteten längta efter tuffare tag och handlingskraft, de kan nämligen knappt leva i sina områden. 

Fredrik Lundh Sammeli skriver att vi absolut inte kan utvisa kriminella. Då riskerar vi bli en polisstat. Han borde istället fråga sig vad mer vi riskerar genom att inte utvisa. Vi har redan förlorat vår trygghet, anseende i världen och tron på svensk politik just på grund av att S-politiker med en dåres envishet håller fast vid bilden av kriminella som offer. 

Vad ska då göras? Jo det ska satsas på ”hela samhällets förmåga i kampen mot kriminella.”  Visst, det låter tjusigt men vilka är hela samhället och hur ska det gå till? De orden är en klen tröst för anhöriga vars söner/döttrar mördats, förnedringsrånats, misshandlats, och för föräldrar vars barn har rånats in på bara kroppen. Lika klen tröst är det för alla som hyser någon slags förhoppning om att vi ska bli ett tryggare land att leva i. 

Sedan fortsätter Fredrik Lundh Sammeli i samma anda, och något mer konkret än att han slår i från varje förslag som läggs av något annat parti än ett rödgrönt. Jo det förstås, han missar såklart inte att slå sig för bröstet och tala om hur mycket S gjort för att hantera kriminaliteten. Otryggheten ökar stadigt liksom kriminella gäng men ändå har S gjort SÅ mycket. De borde nog sluta ”göra så mycket”. 

Ogenomtänkta förslag, säger Fredrik Lundh Sammeli. Jag tänker tvärtom. Vi borde ta i lite mer. Den danska regeringen har presenterat en rad kraftfulla åtgärder som kommer ha en omedelbar effekt på kriminaliteten där. Dömda brottslingar ska bland annat kunna stängas ute från nattlivet i upp till två år. ”Det är inte rimligt att unga män som blivit nerslagna på krogen en helg träffar sin förövare tre veckor senare, säger statsminister Mette Frederiksen (S), enligt DR.

Ett annat förslag är att ge polisen möjlighet att förbjuda umgänge på särskilda platser under en begränsad tidsperiod. Detta för att skapa trygghet i områden där många unga kriminella bor och umgås. ”Det kan vara på en parkeringsplats i ett bostadsområde eller vid en tågstation där dessa pojkar och unga män samlas och skapar otrygghet”, har Mette Frederiksen sagt. Hon är också tydlig med att visa att hon är medveten om att unga män med bakgrund i länder utanför västvärlden är överrepresenterade i kriminalstatistiken, och att det har en betydelse. Det innebär att Danmark klarsynt tar sig an kriminaliteten och det som följer i dess spår. Det är att ta ansvar för ALLA danska medborgare i landet. 

I Danmark ska man vara trygg överallt under dygnets alla timmar, i Sverige får man läsa artiklar av Fredrik Lundh Sammeli. 

https://www.aftonbladet.se/…/ogenomtankta-forslag…


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •