Viktor Barth-Kron skriver: En förnedrande reträtt för Socialdemokraterna”. Och detta påståendet stämmer.

| 8 oktober, 2020

I gårkväll skrev Viktor Barth-Kron på Expressen en krönika om hur Socialdemokraterna lagt sig platta för Miljöpartiet i migrationsfrågan nu efter att de gjort upp med dem i frågan. Han skriver att “Isabella Lövin kan sticka ytterligare en stor fjäder i avgångshatten” och att Jimmie Åkesson laddar för ”krig”. Och det stämmer att denna överenskommelse mellan regeringspartierna kommer att medföra ett krig med de övriga partierna efter att där framkommit att de förslagen som nu sänds på remiss inte är bara de 26 förslagen som alla partierna mer eller mindre är överens om utan även sådana förslag som Miljöpartiet har fört in bara för att det det inte ska bli en regeringskris i Sverige.

Nu har alltså Socialdemokraterna skickat ut kommittéutredningen på remiss Men den har kompletterats med flera ytterligare inslag. Inslag som alla innebär en mindre restriktiv politik. Och där alla inslag bär en alldeles tydligt MP:s prägel. Så nu kan Isabella Lövin inte bara sätta Preem-fjädern i hatten som de fick efter att Preem drog tillbaka sin ansökan om utbyggnad efter att hon lovat dem pengar i statsbudgeten utan nu så kan hon också sätta ytterligare en röd fjäder i hatten för att stoppat strängare krav i migrationsfrågan. Viktor Barth-Kron skriver nu att “för Socialdemokraterna är situationen mer komplicerad. Milt uttryckt”. Och för de socialdemokrater som hoppats gå den danska vägen är säkerligen djupt besvikna i dag.

För ända sedan flyktingkrisen 2015 har starka krafter i och runt Socialdemokraterna lyft fram behovet av en långsiktigt restriktiv invandringspolitik. Huvudargumenten har varit att skydda välfärdsstaten från alltför stora påfrestningar och att värna jämlikhet och sammanhållning i Sverige. Men de har med säkerhet också haft väljarkåren med i kalkylen. Partier till vänster om den traditionella mitten har inte nått majoritet i Sveriges riksdag sedan valet 2002. Och det helt avgörande skälet är att en jättelik bit av väljartårtan har gett sig av till Sverigedemokraterna, och dessutom följt med partiet högerut. Detta kan vi se resultatet av idag då även om Socialdemokraterna kan bilda regering så är de helt beroende av Centerpartiet och Liberalerna för att göra det.

Och för att Socialdemokraterna skulle återvinna stödet för en socialdemokratisk politik och med det ”döda” frågor som migration och kriminalitet så skulle de helst i bred samverkan med högern komma överens om migrationen och om kriminalpolitiken. Men det gick om intet när de nu gjorde en överenskommelse med Miljöpartiet. Och det hopp som nog många svenska socialdemokrater haft att Socialdemokraterna i Sverige ska bli som sitt danska systerparti går som tåget, vänsterut och där Sverigedemokraternas broderparti Dansk Folkeparti bara är en spillra av sitt forna jag blir nog bara en chimär för de svenska socialdemokraterna, i alla fall så länge Miljöpartiet sitter med i regeringen.

Visst kan väl Socialdemokraterna se det som att konflikten mellan regeringspartierna formellt bara är uppskjuten, nu ska remissinstanserna säga sitt, sedan ska man förhandla skarpt. Men de socialdemokrater som gör det missar den större bilden. Den bilden av misslyckandet i migrationskommittén och Morgan Johanssons förnedrande remissreträtt bredvid Isabella Lövin. Och Stefan Löfven tänker uppenbarligen inte släppa taget om sin gröna regeringspartner, även om priset är mycket högt. En valrörelse med migrationsfrågan som främsta skiljelinje mellan vänster och höger, där det inte längre är möjligt att satsa på 0-0. Om den svenska socialdemokratin någonsin får en Mette Frederiksen kommer han inte heta Stefan Löfven.

Det som Viktor Barth-Kron skriver här i denna krönikan stämmer allt för väl. För den svenska socialdemokratin och för Stefan Löfven är det bara en sak som gäller och det är makten framför landets välstånd. Det är makten att få sprida det en gång så stora välstånd vi haft på en massa personer som inte ens är medborgare i landet medan de låter välfärden förgås med mer och mer nerskärningar för dem som behöver välfärden allra mest.
Men frågan återstår dock om Socialdemokraterna med Löfven i spetsen har insett vad som kommer framöver i nästa valrörelse?
Har de insett vilken uppförsbacke partiet kommer att få arbeta i om de ska förklara varför de med över 20 procents stöd bland väljarna låtit ett 4 procentsparti styra över dem?

Jag frågar mig också om Löfven inser att större delen av deras väljarkår inte vill ha en återgång till ohämmad migration som äter upp välfärden mer för vart år som går?
Om han och de övriga som låtit detta fortsätta under hela mandatperioden inser att deras väljare försvinner en efter en då de ser hur denna migration påverkat kriminaliteten?
För nu är det inte som det var 2010 då Socialdemokraterna kunde stå och skrika okvädningsord mot Sverigedemokraterna så fort de påpekade att den ohämmade migrationen påverkade kriminaliteten i Sverige.
Så vad kommer då att hända vid valet 2022 då Löfven och hans partikollegor inte kunnat begrava migrationsfrågan och frågan om kriminaliteten, kommer de att klara av att behålla makten, den makten de eftersträvar så mycket?

https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/en-fornedrande-retratt-for-socialdemokraterna/?fbclid=IwAR0jLCFHKYKLED_BRfndvMxu6eF2fZ35wkH1PfPJMrgdV1X2FFcUXbq6FqM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Viktor Barth-Kron skriver: En förnedrande reträtt för Socialdemokraterna”. Och detta påståendet stämmer.

  1. ulf

    S kalkylerar med en helt egen röstmassa,en befolkning som är bidragsavlönade mot att de röstar på den hand som föder dem.Makten framför allt,konsekvenser för Sverige har man inte förstånd till att överblicka.Sverige och de skötsamma svenskarna skrattar Löfven med anhang åt i det tysta.Hellre låter man landet rasa ihop helt än ger upp makten.S är ett sjukt parti.

Kommentarer är stängda.