Polisen får allt svårare att klara upp sprängningarna i Helsingborg

| 9 oktober, 2020

I går morse skrev jag om att det skett ytterligare en sprängning i Helsingborg. Idag kan man läsa ett par uttalande som lokalpolisområdeschef Sven Holgersson gjorde under gårdagen om denna sprängningen men också om alla andra sprängningar som varit från september månad 2019 fram till och med februari månad 2020 och vilken uppklarningsgrad polisen i Helsingborg har haft på dessa.
Sven Holgersson säger att under tiden som beskrivits har det skett ungefär en sprängning i veckan, han beskriver också att 98 procent av dessa sprängningar är narkotika eller pengarelaterade.

Han menar att blir skyldig pengar och inte betalar så sprängs det. Han säger också att uppklarningsgraden för alla dessa sprängningar inte är något bra och att den minskat och att det blir allt svårare för polisen att klara upp dessa brott. Detta visar sig tydligt vid den sprängning som jag skrev om i går där polisen nu söker vittnen till händelsen som väckte många i området och som ska ha hörts över hela Planteringen, i södra Helsingborg. En av dem som väcktes var Birgitta Billing som bor i samma hus.
Hon sade i går: “Nu kom det väldigt nära så man blev ju skiträdd, man blev riktigt rädd.”

Och vi vet vad rädda människor gör, de håller tyst så de inte blir drabbade vid nästa våldsbrott.
Mathias Hedberg som är förundersökningsledare vid den senaste sprängningen säger: “Det är nog en mindre kraftig detonation med tanke på den skada som blev, men det är svårt att veta exakt vad som hänt. Jag har tyvärr väldigt liten förhoppning om att klargöra händelseförloppet eftersom vi är så beroende av vittnen och att det hände mitt i natten.”
Men som sagt var är där någon som sett händelsen och talar med polisen så är de rädda för att berätta vad de sett, de är rädda för att “gola” då de vet att dessa kriminella inte drar sig för något.

Så även om även denna sprängningen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och utreds av polisens enhet för grova brott så är lokalpolisområdeschef Sven Holgersson inte så positiv till att klara upp brottet snabbt då där har varit ett dåligt inflöde av vittnesmål trots att Birgitta Billing tidigare under reportaget sade att där var mycket folk ute på balkongerna direkt efter sprängningen och då borde ha sett eller hört något. Men det är väl som jag beskrev innan att folk är rädda för de kriminella och vad de får för sig om någon skulle berätta vad de sett.
Så med tanke på detta så känns säkert både tryggheten och säkerheten stor bland de boende i detta område, eller gör den det?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/polisen-behover-hjalp-for-att-stoppa-gangkriminaliteten?fbclid=IwAR3Lwna2Px91TeWarSwk2JZU7jerU761ZiE39VhY0yFKIsdOriH_13Se7yE
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/detonation-mitt-i-natten-p0olisen-har-svart-att-fa-in-uppgifter?fbclid=IwAR18MVT9CcVGAnwp_XwVeHn3k3N_I875JK5xz9UDkeSgCCrOdoU6h-5ZIt8