Beredskapsmuseet beklagar sig på Facebook när domen mot Aron Flam föll och de förlorade hos Patent- och Marknadsdomstolen samt i tingsrätten.

| 11 oktober, 2020

I går så beklagade sig Beredskapsmuseet på Facebook om hur illa de blev behandlade av den svenska rättvisan då domen i från Patent- och Marknadsdomstolen föll i målet mellan dem och Aron Flam.
De öppnar sitt inlägg med att det är en sorglig dag. De fortsätter sen med att skriva att genom dem dom som föll har svastikan, heilandet, koncentrationslägerdräkter tvättats rena. De hängs numera upp på väggen som affischer hos glada påhejare av ”parodier”. De beundras. Skrattas åt som ”satir”. Allt detta går att göra för att Bertil Almqvists En Svensk Tiger har missbrukats som bokstavlig reklampelare för svastikan, heilandet och koncentrationslägerdräkter.

Texten fortsätter sen med att de beklagar att det finns en så stark historielöshet, en sådan avsaknad av empati och ett sådant självhat mot vårt eget kulturarv. En Svensk Tiger är och förblir en del av Vaksamhetskampanjen år 1941. Den har ingenting alls att göra med vare sig nazismen, ”tystnadskultur”, satir eller parodi. Vi beklagar om En Svensk Tiger nu kommer att användas av främlingsfientliga grupper, av empatilösa, historielösa människor med en vilja att sprida hakkorset, klistrat på En Svensk Tiger, som en ”parodi”. Vi hoppas att åklagaren väljer att överklaga denna tragiska dom.

Men är de så att de menar att domstolen begick ett brott när de inte dömde Aron Flam för att han gjort en satirteckning av Bertil Almqvists tiger, eller är det så att de inte blev tillfrågade och att de fick pengar för att han använde sig av den “berömda” tigern?
Kan det vara därför de nu är så sura och att de nu menar att svastikan, heilandet, koncentrationslägerdräkter tvättats rena?
När jag ställde en fråga under detta inlägg i kommentarsfältet så försvann den ganska snabbt. Ändå så frågade jag bara om varför det inte blev ett liknande liv på dem och åklagarmyndigheten när Per-Olof “Pelle” Berglund redigerade TV-serien “Studierektorns sista strid” med Björn Gustafson i huvudrollen som studierektor i Kalmar 1986.

Jag ställde frågan varför Beredskapsmuseet tillåter den satirteckning men inte den som nu Aron Flam gjort?
För i TV-serien är det en död tiger som ligger på rygg med tassarna i vädret och med X för ögonen.
Jag frågade om varför Beredskapsmuseet inte stoppade denna satir på Almqvists tiger, varför denna TV-serie inte blivit beslagtagen av åklagarmyndigheten och varför museet tillåter den ligga kvar både på Youtube och på SVT:s öppna arkiv?
Men mitt inlägg försvann ganska snabbt och likaså alla andras inlägg som inte stöttade museets uttalande museet skriver om att domen var fel och att nu allt som är upphovsrättsskyddat inte längre är det.

Däremot ligger alla kommentarer kvar som stöder dem och många av dem vill att museet ska dra det vidare till högre instans för att få en dom som går på museets och åklagarens linje så att den bok som Aron Flam skrev ska bli förbjuden och bannlyst.
Man frågar sig om varför inte Beredskapsmuseet istället låter alla kommentarer som inte är rasistiska eller på annat vis bryter mot regler på Facebook ligga kvar och istället besvarar och bemöter dem som har en annan åsikt sakligt?
Är det så att Beredskapsmuseet inte kan bemöta “oliktänkande på annat vis än att plocka bort deras kommentarer?
Tittar man sen vilken typ av gillandemarkeringar kommentarerna fått så är det flest skrattande sådana, merparten av dem som gillat inlägget eller dem som gillat kommentarerna skrattar åt dem.

Man får hoppas att Beredskapsmuseet tar detta som ett bevis att detta åtal mot Aron Flam var ett stort övertramp från deras sida och att man får i ett demokratiskt samhälle göra satir av allt som är tryckt. Om man inte får göra det så är landet inte längre demokratiskt.
Men Beredskapsmuseet vill kanske inte att landet ska vara demokratiskt, de kanske inte vill att någon förstör bilden av den svenska neutraliteten under kriget?
Och de kanske framförallt inte vill att det svek mot judarna som de styrande gjorde under kriget ska komma fram alldeles för mycket?
Kan detta vara en annan sak som gör att de inte vill ha kritiska åsikter på sin Facebooksida?

PS: Ni får ursäkta bildkvaliteten på de två bilderna, det är screnprintar från TV-serien.

https://www.facebook.com/Beredskapsmuseet/posts/10157615800570796
https://www.youtube.com/watch?v=FJz_b4_nhqo

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •