Historiskt avtal mellan Jordanien och Israel

| 11 oktober, 2020

Jordaniens kung Abdullah II och Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Israel och Jordanien har kommit överens om ett avtal som gör det möjligt för dem att använda varandras luftrum för kommersiella flygningar, skriver tidningen Jerusalem Post. Tidigare har länderna inte kunnat använda varandras luftrum, förutom i vissa fall, vilket har inneburit att flygbolagen har varit tvungna att flyga några långa omvägar.

– Tack vare detta avtal blir Israel bättre integrerat i regionen. Det öppnar nya vägar för samarbete inom transport, ekonomi och diplomati med de länder som delar gränser och gemensamma intressen med oss, och ett partnerskap i visionen om regional fred, säger Israels transportminister Miri Regev,

Avtalet kommer att innebära att flygningarna kommer att bli betydligt kortare från Israel till Persiska viken och Östasien. Förutom att minska restiden kommer avtalet också att leda till lägre bränsleförbrukning och mindre föroreningar.

Det kommer också att göra det möjligt för Förenade Arabemiraten och Bahrain, som nyligen normaliserade förbindelserna med Israel och andra länder i regionen att flyga över israeliskt luftrum.

Israel och Jordanien har förhandlat om avtalet under flera år, men fredsavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten, förutom nyheten om att Saudiarabien tillåter israeliska flygningar över deras luftrum, har påskyndat processen.

Miff


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •