Vegoprodukter fulla av tillsatser

| 11 oktober, 2020

“Många svenskar vill minska på köttet eller skippa det helt. Men vad innehåller då vegoprodukterna istället? Väldigt många tillsatser och andra industriella ingredienser. Det visar Äkta varas stora granskning av 90 produkter.

En växande andel av de inskickade bidragen till vårt uppmärksammade antipris Årets matbluff utgörs av vegoprodukter. Exempelvis blev Alpros sojavisp med ynka 2 procent soja 2019 års vinnare.

Så vad pågår egentligen på vegohyllorna? Vi bestämde oss för att göra en större granskning, och fokuserade på de vegetariska alternativen till hamburgare, korv och färs. Bland annat har vi lusläst de ingrediensförteckningar som många konsumenter hoppar över.

– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.”

Läs hela granskningen här


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •