Hur trygg är den svenska skolan? Jag frågar mig detta efter att ytterligare en skola håller stängt efter dödshot.

| 12 oktober, 2020

Det trygga och säkra Sverige har tagit ytterligare ett steg tillbaka då skolan ISGR (International School of the Gothenburg Region) i Landala i Göteborg håller stängt under måndagen efter att det från ett konto på Instagram riktats dödshot mot eleverna.
Skolans Vd och skolchef Birgitta Sandström Barac säger: “Vi tar naturligtvis det här på stort allvar, samtidigt som vi vet att den här typen av hot kan vara ett sätt för ungdomar att få uppmärksamhet på. Ungdomar i dag verkar inte riktigt förstå konsekvenserna av saker man skriver på sociala medier.”

Hotet som publicerades på söndagsmorgonen hade budskapet att elever på skolan kommer att dödas. På ISGR går det drygt 800 elever upp till gymnasienivå. Skolans ledning beslutade tidigt efter att hotet kommit att eleverna ska studera hemifrån som en ren försiktighetsåtgärd. Dock kommer personalen vara på plats på skolan och skolan har på polisens inrådan även hyrt in väktare som finns på skolområdet under måndagen. Skolan har också bett polis komma dit, men huruvida det blir av var vid 21-tiden på söndagskvällen fortfarande oklart.

Jourhavande förundersökningsledare på polisen Stefan Andersson sade under söndagen: “Vi får in sånt här med jämna mellanrum. Ungdomar i dag verkar inte förstå konsekvenserna av hur de agerar på sociala medier. Vi tar det här på största allvar.”
Men enligt Sandström Barac hör det inte till vanligheterna att deras skola drabbas av hot. Inte på det här sättet åtminstone. Dock har hot förekommit tidigare, för länge sedan kunde man höra att det handlade om kompisgäng som skulle göra upp med varandra. Men detta ska varit det första hotet som kommit via sociala medier.

Men visst känns detta väl tryggt och säkert att alla elever får stanna hemma för att någon hotar en hel skola?
Är det inte så att vissa politiska partier lovat att skolan ska vara en trygg och säker miljö där barnen ska lära sig inför framtiden, hur har det gått med dessa löften?
Men känns detta som en trygg och säker miljö för barnen?
Det kvittar vilken skola det än är, vart den än ligger så ska barnen och deras föräldrar känna att skolan är en trygg plats, en plats där de kan förkovra sig så att barnen kan bygga en framtid som kanske är bättre än vad deras föräldrar har.

Men när man läser om att skola efter skola blir utsatta för hot med olika våldsinslag, då är inte skolmiljön trygg och säker. Likaså när man läser rubriker som dessa : “Elevens makabra hot: Masskjutning på skola, Nytt hot mot högstadieskola i Göteborg, Elever skickades hem från skolan – efter hot, Väktare patrullerar skola efter dödshot mot rektor.”
Och dessa hot är bara från Göteborgsområdet och från Värmland. Hur ser det ut med hot om våld på skolor i resten av Sverige?
Inte mycket bättre kan jag tänka mig, inte med tanke på hur mycket våldsammare Sverige blivit bara de senaste 10 åren.

https://www.expressen.se/gt/skola-i-goteborg-haller-stangt-efter-dodshot/?fbclid=IwAR1ppdieE-SjBoFak9JjIEWnUG2X2wUdtZZPb-Ts9adkQH_R9oKSrrHRkzc

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Hur trygg är den svenska skolan? Jag frågar mig detta efter att ytterligare en skola håller stängt efter dödshot.

 1. Carl den 12

  Och trots allt som händer i Göteborg, så finns det dom som påstår att staden är som den alltid har varit?
  Och att man kan undvika kollektivtrafiken, områden och sena tider, om man nu “upplever” otrygghet❗❗❗

  Calle Von GöteBorg, tycker sig se att inte ens när det drabbar barnen, så kan PK-folket lägga sina politiska åsikter vid sidan, för att se hur verkligheten har blivit?
  Calle minns den tiden man kunde röra sig fritt i Göteborg, när det ännu fanns sk tryggare områden.
  Vilket det, INTE finns i dag❗❗❗

Kommentarer är stängda.