PÅ FACEBOOK: Hej! Jag heter Ida Lindfors och är barnsjuksköterska på barnkliniken i Örnsköldsvik.

Region Västernorrland har som många vet gått ut med ett stort sparförslag. Detta har hänt många regioner tidigare och pengar behöver sparas eftersom budgeten inte går ihop. 

Det konstiga i detta är såklart inte att regionen måste spara pengar utan hur dom planerar att göra detta.

På barnkliniken vill de ta bort/omplacera alla undersköterskor (8st) samt 2-3 sjuksköterskor. De vill också stänga neonatalplatserna som finns i Örnsköldsvik. Barnkliniken har med analyser försökt lyfta att stängningen både skulle vara patientfarlig men även riskera att bli dyrare. Om alla våra neonatala barn skulle transporteras ner till Sundsvall (ambulans och transportteam) blir det en kostnad på ca 9milj, räknat på det patientunderlag vi haft senaste året, bara i transportkostnad.

Regionledningens åsikt är att budgetunderskottet beror på att sjukvården har en för hög bemanning och därmed är det där tjänster skall bort (https://etidning.allehanda.se/…/Lanets-sjukvard-har-for…). De har däremot inga planer på att sänka antalet administratörer eller annan personal som inte arbetar patientnära (https://etidning.allehanda.se/…/Lanets-sjukvard-har-for…). Kostnaden för administratörer och chefer har på 5 år, från 2014-2019, ökat från 186milj/år till 278milj/år, alltså nästan 100miljoner/år, detta är en ökning med 50% (https://www.st.nu/…/debatt-robert-thunfors-sjvp-fel-att…).

Eftersom regionens egen administration inte klarar av att lösa det budgetunderskott som finns, skall nu en konsult anlitas för hjälp med detta. Detta gjordes även 2008 när Mantec konsultfirma lejdes in och då avskedade nästan alla undersköterskor på sjukhuset. Mantec kostade 53,8milj kronor (https://www.st.nu/artikel/mantec-har-inte-lost-vardgatan) för regionen.

Detta är en liten förklaring till varför Region Västernorrland inte får budgeten att gå ihop. Det har hittills inte varit intressant att gå igenom andra lösningar som ex Ångermanlands läkarförening föreslagit (https://www.allehanda.se/…/insandare-replik-fran-alf…). Deras föreslag skulle både gagna patienter och personal samt reducera kostnaderna inom vården.

Min egen åsikt är att de flesta skulle önska en välfungerande sjukvård med god kompetens än en fortsatt ökning av administrativ personal, men tydligen har inte jag och regionledningen samma syn.

Ida Lindfors på facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

1 En tanke på “PÅ FACEBOOK: Hej! Jag heter Ida Lindfors och är barnsjuksköterska på barnkliniken i Örnsköldsvik.

  1. Lennart H

    Obegripligt att cirka 30% av personalen består administratörer. Rent intuitivt skulle jag fokusera på att minska ned den andelen i första hand. Det är sjukvård för patienterna man skall leverera, inte pappersarbete!

Kommentarer är stängda.