Lucretia Borgia: Miljöpartiet vill förbjuda lokala slöjförbud

| 13 oktober, 2020

Genrebild

Riksdagsledamöter från Miljöpartiet kräver nu att att det införs en “skyddsmekanism” som förbjuder kommuner att införa lokala slöjförbud.

“Vi instämmer i vikten av att det kommunala självstyret värnas, det är ett sätt att hitta lösningar som passar bäst utifrån de lokala förutsättningarna. Men det är knappast rimligt att kommuner ska kunna lägga förslag som drabbar individer på ett sätt som står i strid med grundlagen”.

Motivering:

SKYDDA GRUNDLAGENS FRI- OCH RÄTTIGHETER

Att tvinga någon att bära slöja är fel. Lika fel är att tvinga någon som vill bära slöja att ta av sig den. Trots det återkommer slöjan och frågan om slöjförbud ständigt i diskussionen.

I grundlagen fastslås våra grundläggande fri- och rättigheter. Här framgår i 2 kap. 1 § Regeringsformen vilka opinionsfriheter vi alla åtnjuter, där punkt 1 och punkt 6 ligger till grund för den här motionen:

1 § Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad:

1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

[]

6. religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

Därför är det oroande med den våg av kommuner som vill eller funderar på att införa slöjförbud. I Skurup har fullmäktige klubbat igenom en integrationsplan som innehåller slöjförbud för både lärare och elever. Vid tidpunkten var det fem lärare och fem elever som bar hijab. Kort därefter hade antalet bland elever enligt en artikel i Kvällsposten ökat med 400 % till 20.

https://www.riksdagen.se/…/motion/om-slojan_H8023650

Lucretia Borgia


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •