Man ställer sig frågan om SL:s reklamkampanjen är seriös? Menar de att medresenärerna ska titta bort om något händer?

| 13 oktober, 2020

Hur tänkte SL när de lanserade sin nya kampanj som enligt dem ska öka tryggheten inom kollektivtrafiken “Visa kollektivkurage. Titta bort”. Reklamen har ifrågasatts hårt på sociala medier och flera menar att den sprider ett farligt budskap. En av dem som ifrågasatt den är före detta riksdagsledamoten för Kristdemokraterna Caroline Szyber som på Twitter skriver ”Det här blev inte rätt va?!?”. En annan som också kritiserar SL:s nya reklamkampanj på Twitter är Grundlagsreformsgäri som skriver “Vänta… Den här reklamen är seriös? Jag trodde det var en sarkastisk utskällning av “sköt dig själv och skit I andra”-attityden.”. Och visst är det väl som många andra också framfört, att reklamkampanjen uppmanar till att vara passiv i otrygga situationer.

Men enligt SL:s pressansvarige Claes Keisu så har reklamkampanjen varit lyckad och det den gör reklam för, nämligen att man numera kan chatta med SL:s trygghetscentral har lyckats. Trygghetscentralen har sett aktiviteten i chattrummen har ökat den senaste tiden.
Claes Keisu säger: “Det har ökat väldigt mycket, mer än vi trodde. Vi har ju sett att behovet har funnits sedan tidigare och detta är ju ett bevis på det.”
Han vill dock inte recensera kampanjen och menar att han inte är rätt man att fråga.
Han säger dock: “Jag kan förstå att man kan reagerar, om man bara ser till att det står ”titta bort” förstår jag ju att man reagerar. Men det är inte så vi menar.”

Andra som också har reagerat på reklamkampanjen och skrivit dräpande inlägg på Twitter är Emil Moghaddam som skrivit “Hur är det modigt att titta bort? Vad är det för sojalattedrickande vänstermupp som gjort den här reklamen?”
Nästa kritiker är Havanna som också skriver på Twitter “Nu blir jag också provocerad av den här. Hjälp inte dina medmänniskor. Om någon blir misshandlad eller våldtagen, ring någon som kommer med saft och bulle. Jag döper den till ”Krök rygg och hoppas på det bästa””.
Och även om jag bor långt ifrån Stockholm och det är länge sen som jag åkt med SL så blir jag heligt förbannad över denna typen av reklam.

Man frågar sig verkligen hur den gått från alster hos reklammakaren till att sättas upp i bussar, pendeltåg och tunnelbanan?
Har inte SL någon som granskar reklammakarnas alster, har de ingen som korrekturläser?
För de som bara läser den stora texten (och det är nog det de flesta bara gör) missar budskapet om att man ska visa kurage och hjälpa dem som behöver hjälp. Så jag uppmanar SL att ta ner denna reklamkampanj, gör om den och gör rätt. Visa den viktiga texten i stora bokstäver och skrota budskapet om att se bort. För det är en katastrof, ett budskap som minskar tryggheten i ett redan otryckt Stockholm.

https://www.expressen.se/nyheter/kritiken-mot-sls-nya-kampanj-om-civilkurage-ar-det-har-seriost/
https://nyheteridag.se/sl-uppmanar-folk-att-titta-bort-nar-nagon-behover-hjalp/