Åsa Linderborg biktar sig – igen 

| 14 oktober, 2020

Åsa Linderborg har fått möjlighet efter möjlighet att bikta sig angående karaktärsmordet på teaterchefen Benny Fredriksson, december 2017. Jag undrar varför. 

I sak kan förstås inte Benny Fredrikssons val att avsluta sitt liv skyllas på Åsa Linderborg men att hon var en stark bidragande orsak till det massiva drev riktat mot honom, kan inte bara förbises. En människa, pappa, son och vän dog trots allt. 

Åsa Linderborg har skrivit en bok som hon nu lanserar. Det är en av anledningar till att hon är gäst hos Malou von Siverts morgonprogram. Det ger Linderborg en möjlighet att återigen ursäkta och urskuldra drevet mot Fredriksson med att säga att det var den tidsandan. ”Det var inte hennes fel”, är budskapet. 

Jo det var hennes fel genom de val hon gjorde som Aftonbladets kulturchef. Aftonbladet fälldes för att grovt ha brutit mot publicistisk sed något Linderborg på mycket lösa grunder protesterade emot. Hon försvarade alltså sitt eget och Aftonbladets drev mot Fredriksson. 

Nu har det gått snart över tre år sedan Benny Fredriksson tog sitt liv. Under den tiden har Åsa Linderborg haft tid på sig att formulera sitt försvar, fått medietid likt ingen annan för att ”förklara” sig och hunnit med att skriva en bok: ”Året med 13 månader”. En bok som bäst beskrivs som ett försvarstal kring de grava övertramp hon gjorde som Aftonbladets kulturchef under #metoo som ledde fram till att Benny Fredriksson valde att ta sitt liv. Någon självrannsakan som Linderborg själv vill ha boken till är det inte, långt därifrån. Det är bok där hon skyller ifrån sig och ”förklarar”. 

Jag förstår mycket väl att hon vill ha sympati för att bli förlåten och såklart för att sälja sin bok. Det handlar om marknadsföring och inget annat. Vad hon än säger kan hon inte frånsäga sitt ansvar. Vad hon än säger kan hon inte slå ifrån sig att hon nu försöker profitera på en tragisk händelse hon själv var med och drev fram. Den enes bröd, den andres död. 

Det var inget litet misstag av en alldeles vanlig liten människa. Hon satt med makten och plattformen att påverka en annan människas liv och hon gjorde det med vitt uppspärrade ögon.

Jag förstår också att hon försöker locka till sig den stora publiken, som sagt hon har en bok att sälja och pengar att tjäna. Hade någon annan legat bakom de beslut hon tog som kulturchef, låt säga Joakim Magnus Lamotte eller Katerina Janouch hade de fått sprungit gatlopp, och säkert blivit åtalade. De hade inte givits någon möjlighet att ”förklara” sig. 

Åsa Linderborgs liv rullar på precis som vanligt, nästan. Hon blir oftare inbjuden till olika TV-program där hon kan upprepa att det går inte att leva utan att skadas eller göra andra illa.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Åsa Linderborg biktar sig – igen 

 1. Lennart H

  Drevet mot Benny Fredriksson är inte det enda ondskefulla Åsa Lindeborg ägnat sig åt.
  Följande är ett utdrag från Wikipedia, som beskriver hur Martin Kragh har blivit förföljd:

  ”Uppgifter om Kragh på Aftonbladets kultursida. Efter att Martin Kragh i en akademisk artikel publicerad 2017 skrev att Aftonbladets kultursida sprider budskap om Ryssland och Ukraina som påminner om de som kommer från Kreml, har tidningens kulturchef, Åsa Linderborg, i tre artiklar publicerade 2019 anklagat honom för att arbeta för den brittiska säkerhetstjänsten, och för att utgöra en säkerhetsrisk. Linderborgs uppgifter hade sitt ursprung i ryska medier som RT, Sputnik och andra ryska regimlojala medier, och i Sverige hade de spridits av bland andra Internationalen och journalisten som kallar sig Egor Putilov, som av Säpo anklagats för att ha band till den ryska underrättelsetjänsten.[17][18] Flera forskare och journalister, däribland Peter Pomerantsev, Kristian Gerner, Ulrika Knutson, Disa Håstad och Stig Fredriksson, menade att Aftonbladets kulturchef spred rysk desinformation, och att Aftonbladet genom sitt agerande allvarligt skadade svensk rysslandsforskning.[19][20][21][22][23] Aftonbladet fick hård kritik från många journalister och jurister, däribland professor Mårten Schultz vid Stockholms universitet och Sveriges advokatsamfunds ordförande Anne Ramberg, som bland annat hävdade att tidningens artiklar om Kragh utgjorde förtal och att Aftonbladets agerande skadade tilltron till journalistik.[24][25][26][27][28][29] Utrikespolitiska institutets direktör Christer Ahlström avfärdade Aftonbladets påståenden om Kragh som helt grundlösa.[30] Svenska Dagbladet skrev senare hur Kragh sedan 2017 drabbats av cyberattacker, mordhot och trakasserier, delvis kopplade till Ryssland, och Säpo har kommenterat att de är medvetna om Kraghs fall.[31] Aftonbladet har senare avpublicerat en av sina artiklar om Kragh, även om de i övrigt försvarat Linderborgs publiceringar.[32]

  Den 2 december 2019 klandrades Aftonbladet av Pressens Opinionsnämnd för att “ha brutit mot god publicistisk” sed med sina anklagelser mot Kragh. Enligt pressombudsmannens granskning var Aftonbladets belägg “obefintliga.”[33]

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.