Regeringen vill höja säkerheten på ungdomshemmen i Sverige efter alla rymningarna och fritagningarna av grovt kriminella ungdomar

| 14 oktober, 2020

Efter alla rymningar och fritagningar som varit under våren och sommaren från ungdomshemmen som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis) så har nu regeringen gett Sis i uppdrag att höja säkerheten på ungdomshemmen. Nu ska de säkerhetsklassas precis som fängelserna är.
Socialminister Lena Hallengren sade till TT: “Det våldskapital som vi ser i samhället i dag kopplat till gängkriminaliteten hade vi inte i för tio, femton år sedan. Den förändringar märker också Sis av. Men tänk att regeringen har förstått att även grova ungdomsprottlingar ska låsas in. Det är sådant som den vanliga medborgaren förstod redan för 30-40 år sen.

Så nu ska alla ungdomshem säkerhetsklassas och alla de som döms till vård på dessa ska riskbedömas och analyseras före placering, på ett liknande sått som Kriminalvården gör innan de placerar sina intagna på landets anstalter.
Hallengren säger: “Fler kommer att ingå i bedömningen om vilket våldskapital man har.”
Och ungdomar som döms till sluten ungdomsvård och där de begått allvarliga brott som mord, grov misshandel, rån, våldtäkt och grova narkotikabrott, inte minst om det är kopplat kriminella nätverk ska placeras på Sis högriskavdelningar.

Men innan detta kan börja gälla så måste säkerhetshöjande åtgärder vidtagas. Enligt Lena Hallengren kan det handla om att utveckla en säkerhetsorganisation och förbättra perimeterskydd som kameror, stängsel, murar och taggtråd. Men regeringen föreslår även att Sis ser över de använder sina befogenheter. Det handlar bland annat om möjligheten att begränsa tillgången till mobiltelefoner. Och regeringen vill nu begränsa rätten att ha mobiltelefon och datautrustning på ungdomshemmen. För att Sis ska kunna genomföra dessa åtgärder så föreslår regeringen och samarbetspartierna i budgetpropositionen att Sis förstärks med 110 miljoner kronor nästa år och därefter 100 miljoner kronor årligen.

Ja, jag säger att äntligen kommer där något vettigt ut ur denna regeringens mandatperiod. Det är bara det att dessa åtgärder skulle vidtagits för 30 år sen, innan ungdomsbrottsligheten blivit så stor som den nu blivit. För då hade kanske flera mord, grova misshandelsfall och andra brott kunna undvikits. Hade sen också regeringen inte brytt sig om att ratificera barnkonventionen till svensk lag så hade kanske Sverige haft en av de lägsta ungdomsbrottssiffrorna i Europa och inte som nu en av de allra högsta. Då hade Sverige kanske varit lika tryggt och säkert som det var när jag växte upp.

https://www.svt.se/nyheter/regeringen-vill-hoja-sakerheten-pa-ungdomshem-ska-sakerhetsklassas-som-fangelser

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.