Nu ska det tjatas om svenska flaggan igen 

Nyheten om prideflaggan i Hörby har väckt upp heta känslor bland svenska medborgare i sociala medier. Det huvudsakliga orsaken handlar förstås om att bakom beslutet står SD och även M. 

Moderaterna i Hörby har nu meddelat att de backar från beslutet. De står inte längre bakom att stoppa regnbågsflaggan från att hissas utanför kommunhuset. Det var väntat. Så snart debatten var igång och organisationer som svenska kyrkan protesterade, gav M vika med förklaringen att de står bakom moderpartiets värderingar. Det är ju bra att de gör men vad har det med något att göra – egentligen? 

Vad få tycks tänka på är att det handlar om neutralitet, inte om människors lika värdighet, medmänsklighet eller om HBTQ:s rättigheter. 

En organisation som Pride som så tydligt tagit politisk ställning är helt enkelt inte neutral och kan därför inte med sin flagga representera folket, kommunen eller landet. Offentliga platser och byggnader tillhör ALLA inte bara HBTQ-rörelsen eller vänstern. 

Stat eller kommun ska helt enkelt inte ta politisk ställning men eftersom stat och kommun arbetar under den allenarådande värdegrunden, medföljande en rad, värdegrundsdokument, har en politisering av förvaltningar ökat. Det hör så att säga till vanligheterna idag att politiker som inte borde, ger vika för trycket. Ut genom fönstret flyger värden som demokrati och neutralitet. 

Självklart ska inte en så starkt politiserad symbol som prideflaggan hissas vid något kommunhus. Det har inget att göra med att HBTQ:s rättigheter inte skulle upprätthållas. Det handlar inte heller om att man inte skulle stå bakom mänskliga rättigheter eller allas lika värdighet. Det handlar om att det inte går att skilja prideflaggan från den vänsterrörelse den representerar. Det handlar om att ingen kan tvinga någon att ha liberala åsikter. Det handlar om demokrati och neutralitet. 

Staten ska vara neutral därför att staten tillhör HELA befolkningen, även dem som inte har liberala åsikter. 

När prideflaggan hissas utanför kommunhus tar just den kommunen en politisk ställning den inte borde ta. Vad ska vi göra när islamister, NMR, vänsterextrema kräver samma sak? Ska kommuner, beroende på vilken politisk tillhörighet som hörs mest, ta ställning för varje politiska identitet som kräver det? 

Nu tänker många som läser detta att den svenska flaggan inte heller är utan ett politiskt symbolvärde. Förvisso men den svenska flaggan tillhör Sverige. Den representerar Sverige och svenska medborgare. Svenska flaggan tillhör alla oavsett sexuell läggning, etnicitet, kön och ursprung. Det gör inte prideflaggan eftersom den är sammankopplad med vad många idag uppfattar som en starkt politiserande vänsterrörelse. 


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “Nu ska det tjatas om svenska flaggan igen 

 1. ulf

  Sverige har fått hjärnsläpp och outtömlig mängd tokdårar som ser skitsaker som samhällets största problem…..flagga Svenskt och lyft blicken mot landets stora problemområden,det är bara att välja.Varför inte den berikning med två miljoner invandrare som varje dag berikar Sverige med sin kulturyttring,ex vis nya folksporten bilbränning,skolbränning och en uppsjö olika brott !!!🤯🙁Eller klanstrider eller……osv osv osv.🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *