3125: Drevet i flödet och dekolonisering i konsten

| 16 oktober, 2020

FOTO: SIMON REHNSTRÖM/TT
Rektor Hamid Zafar har enligt ett avslöjande i Dagens Nyheter hånat judar och homosexuella på internet under pseudonym.

Ett stort fall med åtföljande drev piggar upp i nyhetsflödet. Hamid Zafar visade sig hysa mörka sidor. Rentav det värsta: Rasism och homofobi. Det är möjligt att Zafar har ändrat sig men sådant hjälper inte den snabba domen faller. Det är svårt att försvara sig och fallet blir alltid djupt. Och de faller från olika håll och det är svårt att försvara sig och inte så lätt att komma tillbaka. I ett lamt försvar sade Zafar till DN: Den som är fri från synd är välkommen att kasta första stenen. Nej, det går inte för vi vet redan att de syndfulla mer än gärna tar för sig av andras olyckor. (Aftonbladet)

Även om politiken dominerar konsten tar man inte upp sådana händelser. Här råder istället besattheten av kolonialismen och slaveriet. Trenden är fortsatt i starkt växande. Modellen är enkel och kan tillämpas i breda sammanhang: Med ett modernt perspektiv kan man lätt finna svåra fel i historien. Sedan identifierar man historiens ansvarigas ättlingar och kräver upprättelse.

Ämnet har dock benägenheten att övermanna konsten. Man glömmer lätt att det handlar om fiktion, estetisering och formgivning. Kommer vi att få uppleva några verkligt intressanta konstverk i det postkoloniala flödet? Antagligen går det att finna en del sådana men då i dess tidiga skede, låt oss säga någonstans 1995 – 2010. Nu är det bara parti och minut. Själva sakfrågan är överlämnad åt politiken. Jo, förstås, konsten kan rena sig själv genom att granska sina egna led vilket görs omsorgsfulltif

Robert Stasinski menar att det är ett paradigmskifte på gång såtillvida att man måste ta dekoloniseringen och repatrieringen på allvar (Kunstkritikk). Enligt seminarier som anordnats i konstsammanhang. Om själva saken skulle röra sig om ett paradigmskifte har detta redan ägt rum. För konstens del rör det sig om en ny ism. Denna ism faller in under en besvärlig problematik som har pågått sedan 1990-talet: Politikens betydelse i konsten, dvs: Skall det vara mer politik än konst eller vice versa?


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.