Svensk dubbelmoral rörande invandrare

| 16 oktober, 2020

SVT-journalisten Christian Catomeris tvingas nu lämna SVT:s Agenda efter ett kritiserat namnval i Agendas alltför starkt regisserade partiledardebatt häromdagen. Partiledarna ombads nämligen diskutera den fiktiva brottslingen ”Hassan”. Att flertalet grova våldsbrottslingarna idag bär invandrarnamn är klart. Men han borde förstås kallas ”Nils”, i stil med SvD:s manus för en tid sedan i en artikel om unga invandrares våldsbrott (se bilden ovan).

Samtidigt läser vi om rektor Hamid Zafar från Afghanistan som gjort bort sig genom att under pseudonym ha uttalat sig rasistiskt i fråga om statens Israels medborgare. Detta gör alltså en person som av västertidningen Fokus utsetts till årets svensk 2018! Vidare ställs Zafars medverkan in i SVT:s struntprogram ”På spåret”. M-partiet spolar honom från sin integrationskommitté. Och Mullsjö kommun, som trott sig anställa en stjärna, sitter nu med Svarte Petter på hand. Den korade hjälten och föredömet trampas i smutsen.

Vad säger dessa två exempel om dagsläget i svenskt politik? Enligt min mening blottläggs en typiskt svensk dubbelmoral, som är ytterst allvarlig. Det är fråga om att den politiska korrektheten blivit en överordnad svensk samhällsnorm.

Å en sidan är det förbjudet att använda ett fiktivt invandrarnamn i en diskussion om allvarlig våldsbrottslighet. Till och med höga svenska polischefer medger att invandrarnas klaner dominerar dagens svenska kriminalitet. Men att som Catomeris exemplifiera verkligheten – med det påhittade namnet Hassan – är strängeligen förbjudet. SVT-ledningen blundar för – och sminkar över – en dyster svensk verklighet.

Zafars fall visar på en stark strävan i det offentliga Sverige att stryka invandrarnas klanledare medhårs. SR och SVT gör allt för att kvotera in personer med utländska namn. Av antalet anställda på SR är 20% nyanlända, jämfört med c:a 10% totalt i dagens Sverige. Kontrollen av de korade är svag och ibland obefintlig. Och så visar det sig att att Zafar, liksom många andra muslimer i Sverige, uttalar sig hotfullt mot den judiska staten Israel och dess medborgare. Zafar borde aldrig ha uppnått den hyllade position som endast den politiska korrektheten falskeligen har skänkt honom.

Det vi ser är hur den den svenska offentligheten talar med kluven tunga. I stället för att visa lugn och förnuft hyllas ickehjältar. Medan personer som försöker tala sanning stoppas på statsteven. Många minns kanske ännu hur SVT avrundade slutdebatten inför valet 2018 med att ta avstånd från SD-ledarens tämligen oförargliga ordval.

Sådan är verkligheten i Absurdistan.

Tillägg:

Jag beklagar att jag missuppfattat partsställningen rörande valet av namnet Hassan. Det är vänstermannen Catomeris som självmant bett om att få sluta i protest pga redaktionens val av Hassan. Det förändrar förstås bilden av vem som bör kritiseras, dvs vem jag anser agerat dåligt. Inte Agendas ledning utan Catomeris, som kanske hellre sett att namnet Nils valts. Ursäkta min dåliga faktakoll!

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Svensk dubbelmoral rörande invandrare

 1. Lennart H

  Enligt Samhällsnytt har drygt var sjätte Hassan åtalats för brott, så valet av namnet är inte helt verklighetsfrämmande.
  Man tar sig för pannan över att Catomeris tvingas lämna Agenda för ett fiktivt exempel. Tycker SVT bryter mot LAS och omplacerar på osaklig grund. Sjöstedt vakna!

  Upprördheten över Zafar’s agerande och dess konsekvenser, visar att det verkar vara ett större brott i Sverige att utrycka sig antisemitiskt och homofobiskt än att göra någon kriminell handling.

  Svar
 2. Torsten Sandström

  Jag beklagar att jag missuppfattat partsställningen rörande valet av namnet Hassan. Det är vänstermannen Catomeris som självmant bett om att få sluta i protest pga redaktionens val av Hassan. Det förändrar förstås bilden av vem som bör kritiseras, dvs vem jag anser agerat dåligt. Inte Agendas ledning utan Catomeris, som kanske hellre sett att namnet Nils valts. Ursäkta min dåliga faktakoll!

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *