Theodore Johnson: En västerlänning ändrar inte synen på kvinnor eller homosexualitet när denne bosätter sig i Mellanöstern

| 16 oktober, 2020

Det är fascinerande (det måste vara en dröm för sociologer att leva i vår tid) att se hur västvärldens moderna människor kan, likt historiens diktatorers visioner om och genomdrivande av ett bättre samhälle, mer eller mindre förvrida sin tolkning av verkligheten och människans natur. 

Den vuxna människan ändrar inte människosyn bara därför att hon byter social miljö, i synnerhet inte när den nya miljön, på grund av alltför stor invandring, befolkas av tillräckligt många med samma människosyn. Däremot kan människan tvingas ändra sitt beteendet — under förutsättningen att staten (lagstiftaren) och sociala normer (moral, människosyn) hos en tillräckligt stor andel av medborgarna befinner sig i samklang –, t.ex. de vitas (européer) tvång till anpassning efter Sydafrikas apartheidregims fall och den amerikanska rassegregerande lagstiftningens upphörande (1960-talet). Eller, när invandrarvolymerna är tillräckligt låga för att motivera frivillig anpassning till det nya landets människosyn; alltså, integration på individnivå och utan inblandning av politiker och andra makthavare, vilket har varit det historiska fallet i Sverige.

Till exempel: en europé, en västerlänning, ändrar inte synen på kvinnor eller homosexualitet när denne bosätter sig i t.ex. Mellanöstern (exklusive den lilla demokratiska nationen), ett geopolitiskt område som inte har haft samma sociala och politiska moderniseringprocess som västvärlden. Naturligtvis gäller även det omvända: mellanösternfolk som väljer att leva i västvärlden (bl.a. det aktuella fallet gällande relationen mellan judar/israeler och muslimer/araber), vilket alltså västeuropéer blundar för, i mångkulturens, inkluderingens, godhetens och rasist- och islamofobibekämpingens namn.

Jag tycker att det är tragiskt och direkt olämpligt, på grund av konsekvenserna för individen och dennes privata umgängessfär, att belysa enskilda personers hyckleri, brister och fel i en offentlig debatt om allmänna sociala samhällsfrågor (t.ex. hitkomna mellanösternfolks människosyn). Det leder bara till skam och rädsla eller ilska samt socialt förakt och uteslutning som följd, något som de av det offentliga Sverige (moralväktarmedborgare, politiker och andra makthavare) har pekats ut som rasister och islamofober borde känna till och ta lärdom av. — Å andra sidan är det näst intill omänskligt att vara självbehärskad och balanserad i samhällsdebatterna när ens människosyn offentligt klassificeras som politisk rasism á la Adolf Hitlers nazism, Sydafrikas apartheid och amerikanska raslagar.

Denna offentliga stigmatisering förvärras av användandet av Internet som kommunikationsmedel, vilket har gjort det möjligt för nutidens människor att agera som privatpersoner (i avsaknaden av de fysiska relationernas samspel och självregleringar) i offentligheten där vad som sägs får en oproportionerlig nationell omfattning, likt historiens ortenbegränsande skampåle men utan nåd och flyktmöjligheter till ett nytt liv.

Kanske kommer framtidens människor att förhålla sig till Internet som kristna förhöll (förhåller?) sig till en dömande gud som hör vad du tänker. Då kanske vuxna skulle börja uttrycka sig i den offentliga debatten på ett sätt (utan fördömanden, spydigheter och smutskastningar) som vore ett föredöme för barn och tonåringar ta efter — hur annars ska barn lära sig att inte mobba?

Theodore Johnson


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Theodore Johnson: En västerlänning ändrar inte synen på kvinnor eller homosexualitet när denne bosätter sig i Mellanöstern

 1. Carl den 12

  I dom bästa utav världar, önskade man att alla kunde skaka av sig sina fördomar, inför varje resa eller flytt till annat land.
  Fördomar är något som grundläggs i en människa antingen pga dålig erfarenhet eller okunskap, antingen växer det sig starkare eller mattas av.

  Calle önskar att homosexuella och kvinnor kunde få leva i Sverige, utan att någon hade “krävt” ha sin uråldriga syn kvar som borde vara historia, NU år 2020?
  Men, det finns uppenbarligen politiska krafter som har som mål, att vi ska minsann inte framåt, vi ska bakåt, dit vi strävat ifrån början för både homosexuella och kvinnors rättigheter, att få existera fullt ut.
  PK-folket säger stolt att dom inte hyser några fördomar, men varför ska vi behöva göra om den här resan i repris?
  Har vi tagit den strävan och kampen för givet, som vi fört och låter allt vara helt bortkastat❓❓❓

  Har själv fördomar, särskilt mot dom som säger sig vara just, befriade ifrån fördomar❗❗❗
  Snacka om “godhets-komplex”?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.