Svårt sjuk patient beordrades av ambulanspersonal krypa till båren, dog strax efter på sjukhus.

| 18 oktober, 2020

Hur ser vården ut i Sverige och då speciellt ambulansvården ut?
Att jag ställer denna fråga beror på en IVO anmälan som nu Region Skåne har gjort mot ambulansområde nordväst. I anmälan kan man bland annat läsa att ambulanspersonalen som ansvarade för ambulanstransport ska ha uppmanat den sjuka patienten att själv krypa till båren för att de ansåg att utrymmet på platsen var så litet. Detta trots att patienten nyligen vårdats på sjukhus på grund av saltrubbningar och att tillståndet för denne förvärrats sedan den kommit hem.

Trots att patienten både haft kräkningar och svimningar innan transporten kommit till patienten. Och att den efterföljande undersökningen visade att patienten var svårt sjuk när denne skulle hämtas. Patienten försökte följa uppmaningen från ambulanspersonalen, men på väg till båren fick patienten sämre färg, kräktes och drabbades till slut av cirkulationsstillestånd. Ambulanspersonalen påbörjade då genast upplivningsförsök och larmade ledningscentralen att det handlade om en akuttransport.

När ambulansen ankom till sjukhuset avled patienten. Den ansvariga läkaren bedömde att dödsfallet berodde på chock och cirkulationsstilleståndet som berodde på allvarlig vätskebrist och eventuell saltrubbning. Enligt IVO-anmälan kunde detta undvikits om ambulanspersonalen undersökt patienten ordentligt och gett denne vätska genom nål innan förflyttningen till båren skedde.
Så jag frågar än en gång, hur ser vården ut i Sverige och i detta fallet Skåne?
Och då speciellt ambulansvården vid sjuktransporter.

https://www.expressen.se/kvallsposten/svart-sjuk-beordrades-krypa-till-baren-dog/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Svårt sjuk patient beordrades av ambulanspersonal krypa till båren, dog strax efter på sjukhus.

 1. Ulrika

  En bekant fick mer eller mindre släpas till ambulansen av en väninna. Visade sig behöva hjärtoperation. Så det händer nog oftare än man tror tyvärr. Om nu inte ambulanspersonalen tycker bår är lämpligt (fanns gott om plats och bara tre trappsteg så varför inte?) så kunde de ju greppat patienten, en överviktig person, på var sida för hjälp och stöd fram till ambulansen stället för att en småvuxen kvinna fick rycka in

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.