Johan Westerholm: Det här är en svensk rondellhund – Som reser sig

| 19 oktober, 2020

Reaktionerna på mordet på den franske läraren Samuel Paty har även nått Sverige. Reaktioner som inte borde förvånat någon men samtidigt kommer nu motreaktioner från de partier som tidigare förnekat förekomsten av islamistiskt tankegods.

Historieläraren Samuel Paty ska ha mottagit dödshot efter att han undervisat i yttrandefrihet och visat karikatyrer av profeten Muhammed. Några dagar senare på väg hem från skolan i Conflans Sainte-Honorine nordväst om Paris halshöggs han i vad som rubricerats som ett terrordåd.

Det brutala mordet utreds som misstänkt terrorbrott. Innan mordet hade läraren dödshotats för att han under en lektion om yttrandefrihet visat karikatyrer av profeten Muhammed.

– Vi står samman mot barbariet och låter oss inte splittras. I dag är vi alla lärare, var budskapet på Place de la Republique i Paris under söndagens manifestationer.

Frankrikes president Emanuel Macron var tidigare överraskande tydlig i sitt tal till nationen menar flera bedömare. Likt Sverige har Frankrike en stor del muslimska väljare, ett arv från tiden som kolonialmakt. Macron sade i sitt tal (översättning Mercedes Wallby):

Ssmtidigt finns det tecken på samma parallella rättsuppfattningar i Sverige, även inom de politiska partierna. Men också ett uppvaknande från de etablerade partierna.

Som reaktion på terrorbrottet publicerade den centerpartistiske förtroendevalde politikern i Krokom, Mahmoud Addas, en statusuppdatering på Facebook där han menade att kränkning och smutskastning av religioner även det var ett smutsigt brott som kommentar till mordet på Paty…

Johan Westerholm

Läs vidare på Ledarsidorna


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.