3128: Roman med förnyad aktualitet

| 20 oktober, 2020

Unga Klara-teatern sätter upp en dramatisering av Johannes Anyurus roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Romanen fick Augustpriset 2017. Premiären är den 29 oktober. Under våren 2021 spelas pjäsen i Uppsala, Göteborg och Malmö.

Romanen handlar om en terroristattack i en bokhandel där en konstnär, känd för sina karikatyrer av profeten Muhammed, visar sina senaste alster. I boken ser man ”tydliga paralleller till konstnären Lars Vilks, Guantanamolägret, Charlie Hebdo, IS, hets på sociala medier och främlingsfientligt hat mot muslimer och judar. I boken leder metoderna vi använder i dag för att stoppa terrorismen – mer kontroll, skärpta lagar och hårdare straff – till framtidssamhället kvinnan har sett.” (Vision)

Den kontroversielle konstnären är inte precis sympatiskt framställd. Parallellen till den där Vilks är nog allra tydligast när läsaren genom en författare möter konstnärsgestalten efter attentatet. Då har han livvakter dygnet runt. Han skriver blogg och har återgått ”till den typ av konst som han hade skapat i början av sin karriär, då han utforskat tiden och döendet, inte sällan i mer eller mindre rättshaveristiska former – till exempel med olagliga och allmänfarliga skulpturer”. Jag får vara glad åt att kunna inspirera litteraturen till uppburna gestaltningar.

Ett centralt budskap i boken är ett inte ovanligt tema: Terrorn leder till att främlingsfientliga krafter inför fascistiska regimer. Recensenten i Timbro ställer sig skeptisk till denna slutledning. Något som nog är rimligt.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.