Tino Sanandaji: Okunniga luras att invandring räddar välfärden

| 20 oktober, 2020

År 2015 försäkrade Stefan Löfven att flyktingmottagning var “en förtjänst för samhället lite längre fram”, ett påstående som gick emot evidens framtagen av forskarvärlden. 

Idag rapporterar Expressen att ny statistik från SCB visar att endast hälften av nyanlända från 2015 har någon form av inkomst relaterad till arbete. Notera då att “arbete” här inkluderar diverse arbetsmarknadsåtgärd och stödåtgärder som betalas av det offentliga, samt det handlar om mycket små summer, i snitt 8000 kr i månaden, nivåer som knappast räcker för självförsörjning. 

Efter flera år i Sverige generar nyanlända således ca 8000 i månaden, där en del inte är riktiga inkomster utan arbetsmarknadsåtgärd. Inklusive indirekta skatter motsvarar det ca 3-4000 kr i inkomstskatt, i ett land där skatteintäkt per person och månad är 15.000 kr. Trots detta fortsätter okunniga luras att invandring räddar välfärden, ofta de som inte förstår begrepp som “per capita”, “underskott”, “intäkter minus kostnader” eller skillnad mellan “sysselsatt” eller “självförsörjande”. 

Expressen citerar professor Johan Eklund, som tillsammans med Cambridgelektor Johan P. Larsson gjorde en viktig rapport som fått för lite uppmärksam om invandrares självförsörjning. De räknar riktiga inkomster i stället för luft såsom sysselsättning eller åtgärd:

“Högt räknat var 38 respektive 36 procent av individer med härkomst i Afrika respektive Mellanöstern självförsörjande 2016. Motsvarande uppskattningar för inrikes födda och individer från våra nordiska grannländer låg på 73 procent. 

Självförsörjningsgraden är betydligt lägre än sysselsättningsgraden… Sysselsättningsstatistiken är en otillräcklig indikator på arbetskraftens ekonomiska aktivitet. Sysselsättningsstatistiken mäter andelen i arbetskraften som var sysselsatta minst en timme under november månad och ger därför ingen heltäckande bild av hur hög andel av befolkningen som uppnår tillräckliga inkomster för att vara självförsörjande.”

Vård och pension finansieras av  skatteintäkter och gröps ur när invandring ökar kostnader för välfärdsstaten utan att generera tillräckligt med intäkter, vilket gör att invånare i välfärdsstaten får mindre resurser per person, oavsett om de fattar hur ekonomin fungerar eller låter sig luras.

Tino Sanandaji på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “Tino Sanandaji: Okunniga luras att invandring räddar välfärden

  1. Lennart H

    ”Trots detta fortsätter okunniga luras att invandring räddar välfärden, ofta de som inte förstår begrepp som “per capita”, “underskott”, “intäkter minus kostnader” eller skillnad mellan “sysselsatt” eller “självförsörjande”.”

    De okunniga måste vara Miljö-, Vänster- och Centerpartister samt Sossar i Veronica Palm-falangen. Bara oansvariga dumskallar röstar på dessa svenskfientliga partier.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.