Wlodek Richter: Man kan kalla det för judehatets trailer år 2003 (i fall någon inte var med då).

Jan Samuelsson, doktor i religionshistoria:

>>Muslimers hat mot judar är befogat. Detta hat, menar jag, är både förståeligt, rimligt och befogat.<<
—–
https://www.dn.se/…/islamolog-muslimers-hat-mot-judar…/

Uppdaterad 25 oktober 2003 01:52

Låt mig säga det med en gång. Utifrån mina mycket nära kontakter med muslimer i Sverige under mer än trettio år som islamolog kan jag direkt bekräfta att det inom vissa grupper av arabisktalande muslimer i Sverige förekommer vad man kan beteckna som hat eller stark motvilja mot judar., skriver Jan Samuelsson, doktor i religionshistoria, på DN Debatt.

Islamolog:

“Muslimers hat mot judar är befogat”

I en artikel på DN Debatt 20/10 talas om ett framväxande judehat bland svenska muslimer. De två artikelförfattarna, varav den ene är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, ondgör sig över att judehatet bland “araber och muslimer” tystas ner.

Jag är säker på att muslimer i Sverige kommer att träda fram och säga att hat mot judar inte finns i den organisation man själv tillhör men däremot i andra muslimska organisationer, som av en ren slump råkar vara sådana som man i olika avseenden konkurrerar med.

Men låt mig säga det med en gång. Utifrån mina mycket nära kontakter med muslimer i Sverige under mer än trettio år som islamolog kan jag direkt bekräfta att det inom vissa grupper av arabisktalande muslimer i Sverige förekommer vad man kan beteckna som hat eller stark motvilja mot judar.

Detta hat, menar jag, är både förståeligt, rimligt och befogat.

Det har inte sitt ursprung i några grumliga rasbiologiska teorier från 1800-talets Europa. Någon antisemitisk strömning, som inom kristendomen, är heller inte märkbar i islams historia. Tvärtom, är jag närmast böjd att säga.

Förklaringen till detta hat är den judiska ockupationen av arabisk mark och det våld som araber dagligen utsätts för från den judiska staten.

Hatet mot judar är i huvudsak en modern företeelse framsprungen ur de övergrepp som staten Israel begår mot araber i Mellanöstern.

Muslimska araber är många gånger ivriga att ta till sig allt som kan användas mot staten Israel. Det kan få sådana följder att man är villig att tro att Sions vises protokoll är ett autentiskt dokument där judar beskriver hur de skall ta över bokstavligen hela världen. Det kan också i värsta fall innebära att araber enligt den primitiva modellen “judarnas fiender är våra vänner” låter en så ful gökunge som Adolf Hitler slinka in i boet.

Det finns bara en lösning. Det är att de judiska ockupanterna drar sig tillbaka från arabisk mark.

Innan det hänt kan ingen förvänta sig eller kräva att arabers hat mot judar upphör.

Jan Samuelsson

Doktor i religionshistoria


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.