Dan Berg, lärare: Antisemiten Hamid var negativ till pedagogiken i svenska skolan – den bygger på judiska läror

| 21 oktober, 2020

I en krönika i Läraren 06-2020 gör Hamid Zafar gällande att lärarassistenter och elevens val ska avskaffas samt att Skolverket ska ”ta fram kvalitativa prov som kan användas av lärarna löpande i sin undervisning.” 

Dessa synpunkters huvudsakliga syfte är att förenkla lärarens arbete med betygsättning. Hamid Zafars åsikter har dock ganska lite med pedagogik att göra.

Lärarassistentens huvudsakliga funktion är nämligen att avdramatisera relationen mellan pedagogen och eleven. Elevens val är en frizon inom skolan i vilken lärare och elev kan mötas utan betygskrav. Pisa-mätningar, prov och andra kunskapskontroller ger visserligen mätbara resultat men dessa är ganska ointressanta ur ett pedagogiskt perspektiv. 

De åsikter som Hamid Zafar framför står således långt från många pedagogiska ideologier. Att Hamid Zafars åsikter står som allra längst från dialogpedagogiken är dock knappast någon överraskning. Denna pedagogik bygger nämligen på den judiska filosofen Martin Bubers läror. Hans dialogfilosofi har växt fram inom den sionistiska rörelsen och är idag en central inspirationskälla till modern pedagogik.

I Rita Nordström-Lytz doktorsavhandling vid Åbo Universitet (2013) Att möta den andra : det pedagogiska uppdraget i ljuset av Martin Bubers dialogfilosofi klarläggs lärarens dubbla situation. Dels att förhålla sig till lärandet med hjälp av strukturer, kategoriseringar och analyser. Detta är vad vi vanligtvis brukar kalla för kunskaper. Dels är läraren i en situation som möjliggör ett autentiskt möte med eleven. 

De kunskaper eleverna visar upp är mätbara och kan redovisas i exempelvis Pisa-rapporter. Det autentiska mötet mellan lärare och elev är dock något som avviker från det strukturerade och öppnar för nya och osäkra perspektiv. Enligt denna pedagogik är detta möte grunden för lärandet. 

Detta synsätt på modern pedagogik härrör således från Martin Bubers filosofi. Att Läraren avbryter sitt samarbete med Hamid Zafar efter hans antisemitiska uttalanden på sociala medier är givetvis en självklarhet. Han är dock inte ensam om att framföra åsikter som står på en bräcklig grund och knappast bidrar till någon fruktbar pedagogisk debatt.

Dan Berg, Lärare, Linköping


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.