Höga polischefer fick hyreskontrakt i exklusiv fastighet när de själva satt med i styrelsen som förvaltar fastigheten.

| 21 oktober, 2020

Dagens nyheter avslöjade i morse hur högt uppsatta poliser myglat sig till hyreskontrakt till sig själva och till närstående i en fastighet i centrala Stockholm som förvaltades av polisen till förmån för ”behövande” inom kåren. Detta medan de själva satt med i fastighetens styrelse när hyreskontrakten skrevs. De utpekade är Carin Götblad och Maria Mikko, samt en närstående till Ulf Johansson. I Carin Götblads fall handlar det om en lägenhet med sex rum och kök på 161 kvadratmeter, och där skrevs hyreskontraktet på vid årsskiftet 2005/2006, då hon själv satt som ordförande i stiftelsen.
Man frågar sig om inte detta är ett mutbrott, då hon både var hyresvärd och hyresgäst så att säga?

Carin Götblad vill inte kommentera uppgifterna när DN når henne, men enligt uppgift ska hon flyttat in efter att den tidigare hyresgästen Filadelfiaförsamling avhysts. Lägenheten hade då fungerat som tjänstebostad för Sten-Gunnar Hedin, dåvarande föreståndare för Filadelfiaförsamlingen, som bodde där med sin familj.
Sten-Gunnar Hedin sade till DN: “Plötslig en dag skulle vi ut. De sa att stiftelsens behov var större än församlingens.”
Enligt donationsbrevet som skrevs på 1940-talet ska avkastningen på hyrorna ”gå till ekonomiskt stöd till behövande eller hjältemodiga poliser”. Dock ska vem som helst kunna ansöka om att få hyra lägenheterna på den attraktiva adressen.

Men vem det är som får kontraktet är upp till styrelsen för stiftelsen att bestämma. Det är väl också styrelsen som bestämmer hyran i förhandling med hyresgästen, vilket är lite märkligt när det är samma person som sitter på båda stolarna. Andra som också fått hyreskontrakt i fastigheten och som också dragit nytta av att de sitter med i samma styrelse är kommissarie Maria Mikko som suttit med i stiftelsens styrelse sedan 2015. En annan är Regionpolischef Ulf Johansson som för två år sedan fixade ett hyreskontrakt på en etta till ett av hans barn i fastigheten. Ulf Johansson är ordförande för stiftelsen sedan 2015.

Tidigare ledamöter berättar för DN att de erbjudits lägenheter i fastigheten medan de suttit i styrelsen. Enligt nuvarande styrelseledamot Ulf Pauli var ”ingen annan intresserad av lägenheterna som gått till Ulf Johanssons barn och till kollegan Maria Mikko.”
Men frågan är om någon av dessa lägenheter varit ute på den öppna hyresmarknaden eller det är så att stiftelsens styrelse enbart hållit lägenheterna för egen och utvaldas del?
När jag läser detta så känner jag att här är ett fall för åtal av alla de som fått och delat ut hyreskontrakt, för detta är om inte mutbrott så är det i alla fall olämplig beteende av styrelseledamöter som dessutom är högt uppsatta poliser.

https://www.expressen.se/nyheter/carin-gotblad-fick-exklusiv-lagenhet-satt-i-styrelsen-/?fbclid=IwAR0k-xIE3FnO24wPW66qMhV62IpNvW-CLIzPrAcehaQLJdoE7p2vS–aXc8

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.