Polisen har lagt ner utredningen av vandaliseringen av Västra Skrävlinge kyrka i Malmö, förundersökningsledaren säger: “Vi kan inte hitta de skyldiga”.

| 21 oktober, 2020

Ännu en polisutredning som lagts ner i brist på bevis, denna gången var det utredningen den omfattande och återkommande vandaliseringen av Västra Skrävlinge kyrka i Malmö som skedde tidigare i höstas.
Per Jonsson, som varit förundersökningsledare på polisen vid den omfattande vandaliseringen av kyrkan säger: “Ärendet är nedlagt. Det gick inte att få fram några misstänkta överhuvudtaget.”
Detta trots att två vittnen vittnade om att de sett ungdomar i samband med skadegörelse på kyrkan.
Per Jonsson säger: “Man har sett att det varit ungdomar men man har inte sett vem.”

Per Jonsson som förundersökningsledare tog till och med hjälp av kommunpoliskollegor i södra Malmö för att samla in namn på tänkbara gärningspersoner, men inte heller detta arbete har gett några resultat som kunnat föra utredningen framåt.
Jag frågar mig nu om polisen hade varit lika handfallna om det rört sig om en moské, om en sådan hade vandaliserats som denna kyrka gjorts?
Eller om det varit Malmö synagoga som råkat ut för samma typ av vandalisering, hade då polisen lagt ner en sådan utredning?
Man kan förstå församlingsprästen Mikael Göth:s frustration över att utredningen är nerlagd när man läser vad han sagt om det hela.

Han säger: “Det hade varit väldigt skönt om man kunde få klarhet i vem som har gjort det.”
Han berättar också att kyrkan utsattes för ytterligare en stenkastning efter att SVT Nyheter Skåne berättade om vandaliseringen i slutet av augusti. Mikael Göth säger vidare att församlingen inte kommer att begära att polisen omprövar sitt beslut att lägga ner förundersökningen.
Han säger: “Efter sista stenkastningen som skedde efter SVT berättade om vandaliseringen så har det inte varit någon mer vandalisering och för mig har det varit det viktiga.

Kyrkan har dock efter dessa vandaliseringar infört nya rutiner på arbetsplatsen, bland annat finns personlarm för personalen och ensamarbete ska undvikas i största möjliga mån.
Men är det verkligen så en kyrka ska behöva hantera brott?
Är det verkligen så en församling ska behöva göra för att undvika att någon människa blir skadad av dem som inte vill ha några kyrkor i Sverige?
Tänk om vi som finner tröst i att kunna gå till en kyrka hade agerat på samma vis med att förstöra en annan religions samlingspunkt, hade då polisen lagt ner en sådan polisutredning?
Jag betvivlar det starkt, vi hade säkert blivit jagade till döddagar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/polisutredning-om-kyrkovandalisering-nedlagd

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.