Fredrik ”En helt vanlig Svensson” Andersson: Invecklat bistånd som behöver avvecklas för att utvecklas

| 22 oktober, 2020

Det svenska biståndet har, liksom mycket annat i samhället, genom åren hamnat rejält ur kurs och mer eller mindre havererat bl.a. vad gäller storlek, mottagare, syfte, nytta, villkor och administration.

Vi kan konstatera att ingen egentlig utveckling har skett under väldigt lång tid tillbaka, det verkar som allt rullat på i samma hjulspår år in och år ut. Det enda som verkar ha förändrats är att mängden skattekronor som går till utländska stater konstant har ökat tack vare våra generösa politiker.

 

Hade SIDA varit ett börsnoterat aktiebolag så hade aktieägarna för länge sedan sparkat VD inklusive hela ledningen, gjort en total revision av verksamheten och sett till att förändra företaget och affärsidén från grunden.

 

Därför är det glädjande när Sverigedemokraterna skriver en alldeles utmärkt debattartikel, som publicerades i Aftonbladet den 21 oktober (https://www.aftonbladet.se/debatt/a/zgGplv/villkora-bistandet-med-avtal-om-atervandande), där man inte bara ger sin syn på det svenska biståndet utan också kommer med en rad högst konkreta åtgärder för att utveckla och förbättra det.

Här är de beskrivna åtgärderna;

 1. Återställ biståndet till 2013 års nivå.
 2. Fokusera på de allra fattigaste länderna.
 3. Villkora bistånd med återvändandeavtal och ställ krav på grundläggande mänskliga rättigheter.
 4. Öka biståndet till långsiktig ekonomisk utveckling, inte minst till industri och infrastruktur i samhällen utanför storstäderna – inklusive flyktingläger som kommit att permanentas – och verka för att stimulera lönsamhet bland de satsade anslagen.
 5. Öka ansträngningarna mot korruption knuten inom biståndet.
 6. Öka biståndet till klimatbefrämjande projekt såsom fossilfri el och projekt för plantering och industriell vidareförädling av träd.

 

Alla sex åtgärder är utmärkta men jag skulle vilja lägga till två punkter.

 

– Mottagarländer av svenskt bistånd ska utan dröjsmål ta emot egna kriminella medborgare som dömts och utvisats från Sverige. Om mottagarlandet av svenskt bistånd vägrar eller fördröjer mottagandet av egna kriminella medborgare dras det svenska biståndet omedelbart in.

Här vill jag referera till artikel i ProjektSanning 21 oktober som hämtat informationen från SVT (https://projektsanning.com/2020/10/21/81-utvisade-har-returnerats-till-sverige-senaste-fyra-aren/). Exempel på länder som tar emot svenskt bistånd men som har vägrat ta emot egna kriminella medborgare som skulle ha utvisats från Sverige är Afghanistan, Kenya, Sudan, Tanzania och Bangladesh. Se även på SIDA:s hemsida vilka länder som tar emot svenskt bistånd, (https://www.sida.se/Svenska/lander/).

 

– Ta bort hälften av det bistånd som svenska staten betalar ut genom SIDA och använd pengarna till att sänka inkomstskatten och inför ett system liknande dagens PPM där vi medborgare kan gå in och välja från ett antal seriösa godkända hjälporganisationer och själva betala in bidrag/bistånd till dessa. Av det belopp som vi enskilda medborgare betalat in i bidrag/bistånd under ett inkomstår kan vi sedan dra av 50% i våra deklarationer. På detta sätt så ökar vi den så omhuldade valfriheten och vi som medborgare får ett direkt inflytande över vart våra skattepengar går och om jag inte vill hjälpa andra länder med ekonomiska bidrag så kan jag avstå helt. Man skulle även kunna införa samma system för hjälporganisationer verksamma i Sverige, som uppfyller kravet på 90-konto, på motsvarande sätt och samtidigt minska deras direkta statliga bidrag.

 

Övriga riksdagspartier borde, istället för att komma med populistiska förslag tagna ur sina större sammanhang oavsett om det handlar om subventioner av el-cyklar eller solpaneler, göra som Sverigedemokraterna och ge oss väljare/medborgare deras helhetssyn på de många viktiga och eftersatta områdena vi har i landet och presentera sina konkreta förslag på åtgärder för att komma till rätta med problemen. Då skulle demokratin stärkas och vi medborgare skulle ha den information som krävs för att göra rätt val när det är dags att välja de representanter som bäst motsvarar våra medborgerliga förväntningar.

 

Med vänliga hälsningar

Fredrik ”En helt vanlig Svensson” Andersson


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “Fredrik ”En helt vanlig Svensson” Andersson: Invecklat bistånd som behöver avvecklas för att utvecklas

 1. Lucretia Borgia

  Jag begriper inte varför vi överhuvudtaget skall ge bistånd.
  Har något annat land hjälpt Sverige när vi hade hungersnöd? Nej. Vi fick fixa det själva.
  Det är en helt annan sak om ett land drabbas av en naturkatastrof – t.ex. en jordbävning. Då skall i-länderna givetvis hjälpa den som drabbats.
  Men att ösa ut stora summor regelbundet varje år är inte någon hjälp. Det leder bara till att ett land som Somalia blir helt beroende av bidrag.
  Så varför kan de inte lära sig att hjälpa sig själva?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.