Mons Krabbe: Tidigare regionpolischef tilldelade sig en attraktiv paradlägenhet i Vasastan på 6 rum

TV4 hade igår ett inslag om korruptionen i den högsta polistoppen. Carin Götblad, tidigare regionpolischef befinner sig i dess epicentrum, då hon som ordförande för en stiftelse till förmån för skadade poliser, tilldelade sig en attraktiv paradlägenhet i Vasastan på 6 rum. Genom att göra så gick hon förbi kön som kan vara många år lång. 

En professor från Uppsala Universitet påtalade det uppenbara, att inte all korruption är olaglig, men ändå givetvis moraliskt klandervärd.

Jag framförde för en tid sedan att Sverige är genomkorrupt. Saken är bara att folk inte ser det. Upplever det inte, eftersom det sker bakom stängda dörrar. Det jag talade om var till stor del sådan korruption som inte nödvändigtvis är olaglig, såsom professorn från Uppsala lyfte fram. Tillsättandet av Generaldirektörs- och Ambassadörsposter till politiskt lojala, ända ner till utdelandet av jobb i kommuner till “rätt-” och “likatänkande” personer. 

Allt detta är inte formellt sett olagligt och straffbart, men det är nedrigt, omoraliskt och för samhället underminerande!

När inte ens en regionpolischef kan se det olämpliga och omoraliska i sådan här “laglig” korruption, så är vi nog ganska illa ute som samhälle. 

Det svenska samhället är i mångt och mycket byggt på små gemenskaper; byalag, föreningar, sällskap och liknande sammanslutningar. Ur en demokratisk synvinkel har de tjänat samhället väl, då de lägger grunden för en demokratisk kultur av medinflytande och engagemang. 

Men ur en annan synvinkel, så har de odlat en praxis där det har normaliserats att man gynnar varandra inbördes och håller varandra om ryggen, vilket har lett fram till dagens smygkorruption. Givetvis inget som vi är ensamma om här i Sverige, men vår självbild är att det man sysslar med i den nämnda polisstiftelsen i Stockholm är naturligt och inget omoraliskt. Vår självbild, som okorrumperad nation, förblir intakt alltmedan detta småfifflande pågår. Någonstans måste vi, som folk, nog se oss själva i ögonen, för det här är inte sunt.

Mons Krabbe på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.