INSÄNDARE. Lena Widén: Fastighetsskatt blir aldrig bra!!!

| 23 oktober, 2020

Det är bara ett sätt att ersätta andra dåliga skatter med ännu en dålig.

Blir då den som bor i en bostad som för några år sedan kostade 2 miljoner rikare för att en motsvarande bostad idag kostar 5 miljoner. Någon standardhöjning innebär inte prisstegringen för dem som redan bor på platsen.

Bostaden är densamma.

En prisstegring skapar inget egentligt värde på det viset, det är snarare ett mått på inflationen i det området.

Även den som säljer sin bostad måste ha någonstans att bo. Med reaskattvinst blir det rentav en förlust att flytta till en motsvarande bostad. 

Du har bara förlorat på ”värdeökningen”.

Sverige har en mängd fastighetsskatter. Stämpelskatten på fastighetsövertagandet och nya pantbrev förvånar många förstagångsköpare. De skatterna har gett staten stadigt ökade inkomster de senaste åren. Samt den omgjorda årliga fastighetsskatt, numera begränsad och omdöpt till kommunal fastighetsskatt.

Det är oklart hur ojämlikheten minskar för att det blir dyrare och svårare att behålla sin bostad. Det sägs att det ska motsvara en löpande beskattning på andra investeringar, som aktieinnehav i kapitalförsäkringar eller investeringssparkonto!!! Nu bor inte folk i sina kapitalförsäkringar. Och aktieinvesteringar har inte någon inneboende avskrivning – en fastighet förfaller om den inte underhålls.

Att behålla det faktiska värdet på en ägd bostad kostar i arbetstimmar och material. Som man dessutom får betala skatt på.

Att skatta folk från sina hem är däremot inte gångbar bostadspolitik. Staten ska vara ett skydd för den enskilda skötsamma medborgaren, inte ett hot!!!

Lena Widén


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.