KD-ledamot kräver svar om fuskande studieförbund som förespråkar antisemitism, kvinnohat och homofobi

| 23 oktober, 2020

Studieförbundet Ibn Rushds medlemsföreningar har bjudit in föreläsare som är kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi. Mikael Oscarsson (KD) vill ställa utbildningsminister Anna Ekström (S) mot väggen när det gäller statligt stöd till studieförbund. Foto: Jonas Ekströmer/TT; Amir Nabizadeh/TT; Wikimedia

“Att statliga föreningsbidrag försvinner i fusk och bland annat går till antisemitism är oacceptabelt och måste stoppas. Det menar Mikael Oscarsson (KD) som i en interpellation till utbildningsminister Anna Ekström ställer regeringen mot väggen.

Redan för ett år sedan upptäckte åtta av tio studieförbund i internkontroller att flera föreningar på Järvafältet i norra Stockholm fuskat till sig bidrag, bland annat genom påhittade studiecirkeldeltagare och studiecirklar.

Sedan dess har Folkbildningsrådet, som fördelar statliga medel till studieförbunden, skärpt sina rutiner och kontroller. Men att Folkbildningsrådet inte är en myndighet utan en ideell förening som samlar folkhögskolor och studieförbund lyfts allt oftare fram som ett problem.

Flera av höstens motioner i riksdagen föreslår att bidragsfördelningen sköts av en statlig myndighet, alternativt att Folkbildningsrådet omvandlas till en myndighet.

”Problemet är att de organisationer som ska motta bidragen också administrerar utdelandet. Det finns en oförmåga att hindra fusk och felaktiga utbetalningar,” skriver Mikael Oscarsson i sin interpellation, som besvaras i kammaren senare i höst.”

Läs i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.