Republikanska föreningen vill byta ut Carl XVI Gustaf mot Maria Wetterstrand, Peter Wolodarski eller Greta Thunberg…

| 23 oktober, 2020

Jag i min enfald trodde att Republikanska föreningen var en seriös förening som ville att den bästa personen som kunde uppbringas skulle bli svensk statschef, men så fel jag hade, de är inget annat än charlataner som tror att deras val skulle vara bättre än Carl XVI Gustaf är som statsöverhuvud. Men ser man till vilka personer de anser skulle göra ett lika bra jobb eller bättre så kan man ifrågasätta om denna förening har något berättigande eller de tar de första namnen som poppar upp i deras förvrängda huvuden.
För hur många tror de skulle rösta på att Miljöpartisten Maria Wetterstrand skulle bli president?

Eller för den delen deras andranamn DN:s chefredaktör Peter Wolodarski?
Sen frågar jag mig vilken Mia Skäringer är, är hon som skådespelerska ämne att tala med andra statsmän eller statskvinnor?
När man sen går till deras fjärdenamn så börjar jag förstå att föreningen nog numera bara består av gamla vänsternissar som inte har alla hönsen hemma då de föreslår att “komikern” Jonas Gardell skulle vara en bra statschef.
Hur tänker Olle Nykvist och Jessica Schedvin som skrivit under debattartikeln?

Republikanska föreningens femtenamn är kanske något bättre då Amineh Kakabaveh vet lite om politik, och att hon kämpar för att göra hedersvåldet synligt även efter att hon uteslöts från Vänsterpartiet.
Men frågan återstår om hon kan tala med andra statsmän och kvinnor?
Efter henne följer där en del namn som är kända och även ökända såsom astronauten Christer Fuglesang, den gamla Moderatpolitikern Carl Bildt och den gamla Liberalpolitikern och EU-politikern Cecilia Malmström.

Sen hamnar Republikanska föreningen i ett för mig okänt namn, för vem är författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri, vem är denna person och vad har han åstadkommit som skulle göra han till en bra stadschef?
Deras tionde förslag är nog för de flesta ett välkänt namn inom sporten, det är Charlotte Kalla, men vad är det som gör att hon skulle vara bra som statschef, vad har hon åstadkommit utanför skidspåret?
Som elftenamn och tolftenamn så kommer bottenskrapet, då går Republikanska föreningen riktigt på grund, och det är ingen liten grundstötning, med dessa förslag går föreningen i kvav.

För vilken kan ta de två debattörerna på allvar när de meddelar att komikern Kodjo Akolor är deras elftenamn och när de valt Greta Thunberg som sitt val nummer tolv.
Hur tänker de, har de ingen i föreningen som kunde stoppa dem från att skriva denna debattartikel?
Hur kan de tycka att någon av dessa personer skulle vara bättre än Carl XVI Gustaf eller kronprinsessan Victoria att företräda Sverige?
För inte tror jag att de är så naiva så de tror att Sverige skulle ha något annat än en statschef utan någon befogenhet. Tror de det så tar de helt fel, politikerna i riksdagen lämnar inte ifrån sig den makten.

Och vem skulle betala detta kalaset, tror de att Sveriges medborgare skulle betala det, eller tror de att kandidaterna själva skulle vilja betala vad en presidentkandidatur kostar?
Nä, Republikanska föreningen, Olle Nykvist och Jessica Schedvin, varför ändra på ett vinnande koncept, varför ändra på det bara för ändringens skull?
Och tror ni att staten skulle undslippa de kostnader som apanaget är så kan ni glömma det, även presidenten ska ha betalt och fastigheterna som staten äger och som kungen och kronprinsessan bor i måste underhållas då de är en del av Sveriges kulturhistoria.

Så även där går er republikanska skuta på grund och ert resonemang om att monarkin borde avskaffas. Monarkin finns kvar men endast på pappret då kungen inte har någon makt, Carl XVI Gustaf har aldrig haft någon annan ställning än ceremoniell och makten ligger hos regeringen, i detta fallet hos Löfven och co.
Så lägg ner ert resonemang om att det inte är demokratiskt att ha en monarki, att ha en kung eller drottning som går i arv. Det är precis lika demokratiskt som att ha en president som skulle väljas bland era kandidater.

https://www.expressen.se/debatt/kandidaterna-som-kan-ersatta-kungen/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 tankar på “Republikanska föreningen vill byta ut Carl XVI Gustaf mot Maria Wetterstrand, Peter Wolodarski eller Greta Thunberg…

 1. storpotäten

  Vore det inte lämpligt att byta namn till “Imbecillas förening”?

  Svar
 2. Karl-Johan

  Sorry, men här missades något. Tanken var nog inte att dessa personer skulle vara reella förslag, utan att visa på det absurda i att man genom arv skulle vara lämplig. Det kan mao bli hur tokigt som helst. Det de själva missar är att kungen idag, i princip, endast är en galjonsfigur utan makt till skillnad mot för 200 år sedan. Sen tycker jag personligen att det är positivt med ett kungahus, även om man kunde önska att det var lite mer skärpa mellan öronen än vad det är idag.

  Svar
 3. Lennart H

  ”… så börjar jag förstå att föreningen nog numera bara består av gamla vänsternissar som inte har alla hönsen hemma då de ….”
  Men det verkar ändå vara en samling hönshjärnor…

  Läste att Finlands presidentskap var dyrare än Sveriges kungahus. För mig avgör det saken, även om jag anser att det är fel att ett ämbete ärvs. Och med dessa nyheter om republikanska föreningen finns ytterligare ett skäl till att ha ett kungahus.

  Svar
 4. Carl den 12

  I debatten oavsett monarki eller republik, så ska vi skattebetalare INTE vara med och finansiera kungafamiljen.
  Hoppas att vår framtida Drottning Viktoria kommer göra mer skillnad och se till den ursprungliga befolkningens behov istället för kungahusets privata ekonomi?
  Kungahuset bär på en lång svensk historia som går generationer tillbaka som finns bevarad i hennes släkt, så även på Riddarhuset?

  Calle Von Adlig Same, önskar mer till folket???
  PS Ska någon annan representera Moder Svea, så är det självklart?Björn♥Ranelid?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.