Vår tolerans har gränser

| 23 oktober, 2020

Vår tolerans har gränser skriver Ulf Kristersson på Facebook. Och det har den. Det brutala islamistiska dådet som drabbade Samuel Paty i Frankrike har visat oss det. Det har väckt sådan avsky men också ett hat. Som ringar på vattnet sprider sig avskyn, hatet och såklart oron. 

Det är alltid bara ord. Visst Kristersson är tydlig när han skriver: ”För mig är det i grunden enkelt: de som bryter mot allt som vårt samhälle står för måste få mycket klart för sig att friheten och toleransen har väldigt bestämda gränser.” Det är bra men det har runnit så mycket vatten under broarna att hans och många andras ord om terrordådet, islamism och terrorism faller platt. Tyvärr. 

Politiska lögner om vad Sverige behöver och inte behöver, har gjort sådan skada. Jag förväntar mig en våg av vrede och beslutsamhet. Jag hoppas på handlingskraft. Jag vill att debatten blir plågsam och att drar fram mörkret i ljuset. Jag hoppas att islamismens utbredning inte förminskas.

Ändå vet jag att jag hoppas och önskar i onödan. Det kommer bli samma debatt igen och orden kommer stanna vid orden. Radikal islamism har länge varit ett stort problem, både i Europa och i Sverige. Allra värst drabbades vi i Sverige vid terrordådet i Stockholm 2017 då fem människor miste sina liv. Ett trauma men också en bekräftelse och ett uppvaknade kring vad som pågår i Sverige. 

Jag minnns dock den efterföljande debatt med fasa. Det var orimligt att koppla islamism samman med invandring. Det var orimligt att anse att det var helt åt skogen att Akilov, trots utvisningsbeslut, kunde röra sig fritt i landet. Ansåg man det rasade anklagelser om att misstänkliggöra alla som fått avslag på sin asylansökan och som inte hade lämnat landet. Det var att måla ut dem som potentiella terrorister. Det var bottenlöst osmakligt. Om själva framväxten av islamismen i Sverige sades de inte mycket om. 

Peter Wolodarski beskrev terrordådet som ett  lastbilsattentat. Christian Christensen skrev i The Guardian att de som älskar att beskriva att Sverige är fullt av terrorister var cyniska hycklare. Han var kritisk till alla röster som sa att Akilovs terrorattack var ett direkt svar på Sveriges misslyckade flyktingpolitik. Allt handlade om högerpopulister som ville att Sverige skulle misslyckas. Om själva framväxten av islamismen i Sverige sades de inte mycket om. 

Fredrik Virtanen skrev att terrordådet bekräftade att högerpopulismen tappade trovärdighet. Och att de enda som fick panik av terrordådet var alla ljugande rasister (högerpopulister). Vidare att de ljugande rasisterna ändå bara skulle fortsätta berätta om hur farligt det är i orter de aldrig hade satt sin fot i och om de ”mesiga lagar vi har i Sverige.” De skulle fortsätta ”peka finger mot minoriteter, ljuga ihop nyheter och leta syndabockar.” De skulle fortsätta att göra allt för att skrämmas. Om själva framväxten av islamismen i Sverige sa han inte mycket om. 

Britta Svensson krönikör för Expressen, skrev om hur bra det var att svensk polis snabbt grep Akilov utan att fler kom till skada men underströk att det handlade om en överlevande terrorist vilket enligt Svensson betydde att det fanns en extremt farlig person i livet, en person som kunde fortsätta att göra andra illa. Om själva framväxten av islamismen i Sverige skrev hon inget om. 

Att hoppas på att de senaste årens blottläggande av islamismen, framför allt terrordådet i Stockholm, kanske äntligen skulle få skribenter och redaktioner att ta människors vrede och oro på allvar, var att hoppas på för mycket. 

Däremot pratade politiker och skribenter mycket om att vi måste bli bättre på att möta terrorbrott och islamism eftersom den här typen av terrordåd och islamism är här för att stanna. Man valde att kapitulera för anledningarna bakom terrordåd och islamism. Där är vi idag, när Kristersson pratar om toleransens gränser. 

Ilskan handlar inte om att någon skulle vara rasist. Det är vänsterns sätt att relativisera en farlig utveckling och för att tysta kritiker. Det måste bli slut på föreställningen att kampen mot islamism i Sverige bygger på islamofobi och främlingsfientlighet. Det är fegt, lögnaktigt och uselt. Den attityden mer än något annat får människor att tappa tilltron och hoppet om något bättre. Det måste bli ett slut på att föreställningen om att den framväxande islamismen inte har något med invandringen att göra.

Vad politiker aldrig tänker på när de gör sina kraftfulla uttalanden är att de samtliga är en del av den utveckling vi ser, vissa mer än andra. De har aktivt tagit politiska beslut, drivit en politik eller ställt sig bakom den som lett fram till det vi ser hända i Sverige och Europa. 

Flera av varandra oberoende experter har konstaterat att det föreligger en stor risk att Sverige kommer att utsättas för ytterligare terrorattentat. Frågan är inte om, utan när, det kommer att hända igen. Det vilar ett tungt ansvar på de politiker som inte innan eller då inte tagit hoten på allvar och inte gjort allt i sin makt för att förhindra ytterligare en katastrof.

https://omni.se/…/2715f6a1-fa6b-47f7-828e-61271a3305a6


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.