Covid 19-smittan ökar i Skåne, nära nog en dubblering på en vecka. Är detta början på den andra vågen?

| 26 oktober, 2020

Smittskyddsläkare Eva Melander i Region Skåne skrev i ett pressmeddelande i dag att spridningen av covid-19 fortsätter att öka i Skåne. Att just nu vårdas 43 patienter på sjukhus varav fem på intensivvårdsavdelning och att smittan ökar i hela regionen, och alla åldersgrupper är drabbade. Detta är nära nog en dubblering på en vecka av antalet fall som vårdas på sjukhus.
Så Anders Tegnell, hur var det med det uttalandet som du framförde den 15 oktober om att Sverige inte har någon andra våg av covid 19?
Var det ytterligare en mörkläggning av dig och Folkhälsomyndigheten (FHM) om det verkliga läget i Sverige?

Smittskyddsläkare Eva Melander säger nu idag den 26 oktober att vi nu ser en så kraftig ökning av antalet fall, att antalet inlagda patienter ökar den senaste veckan.
Så är inte detta den andra vågen Tegnell och FHM?
För om det inte är det, hur många fler ska då smittas innan du är säker på att Sverige inte undvikit denna trots att ni gjort allt för att uppnå flockimmunitet under våren och sommaren?
Är det inte dags att ni inom myndigheten erkänner att ni inte haft insikt om att er så kallade strategi inte fungerat, och att Sverige därför drabbats extremt hårt.

Är det inte dags för er i FHM att erkänna att era påståenden om att andra länder kommer ifatt Sverige när de men inte vi drabbas av en andra våg bara var lögner från er sida?
Lögner för att ni skulle kunna framhålla att ni inom FHM hade rätt strategi när vi inte som alla andra länder i Europa stängde ner för att minska smittspridningen.
Är det inte dags för er att inom Folkhälsomyndigheten att falla ner på knä och be det svenska folket om ursäkt för det experiment ni hållit på med under hela våren och sommaren?

I Region har smittskyddsläkaren i alla fall gått på rätt väg när nu regionen sagt att vid all ansiktsnära vård ska vårdpersonalen använda munskydd för att stoppa smittspridningen. Det är lite sent påkommet men ändå en bra början.
Men när kommer du Tegnell med en likadan uppmaning för hela Sverige?
När kommer en sådan föreskrift till företagen om att stänga ner kontoren helt och hållet Tegnell?
Något som det företaget min systerdotter arbetar för i England fick redan tidigt i våras.

För det var motsvarigheten till FHM som kom med de föreskrifterna där och det är sådant som smittskyddsläkare Eva Melander börjar tala om nu sex-sju månader efter det genomförts i England.
Men när kommer du Tegnell med en liknande uppmaning och som regeringen Löfven lyssnar på?
För allt tal om att tvätta händerna och hålla avstånd, det hjälper inte längre, det krävs strängare och kraftfullare åtgärder. En sådan åtgärd är att införa krav på munskydd på vissa ställen såsom i kollektivtrafiken.

Men du Tegnell ansåg ju inte att de gjorde någon nytta. Något som du och FHM nästan var ensamma om i hela världen.
Så är det inte dags nu att göra avbön från det du uppmanat till innan Tegnell och inse att du och FHM inte vet bättre än andra länders smittskyddsläkare, att ni inte vet bättre än WHO i detta fallet om covid 19?
Är det inte dags att ni erkänner att även Sverige kommer att få en andra våg och att den kommer att drabba även de yngre i Sverige?
För kanske Sverige inte ännu är inne i den andra vågen men vi är på väg och det borde väl vara bättre att förebygga smittspridningen mot att göra som i våras bjuda in till en ohämmad sådan?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/spridningen-av-covid-19-fortsatter-oka-i-skane

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.