Theodore Johnson kommenterar Henrik Jönssons YouTube-film OFFER-KULTEN: Rektor Hamid och Sverige

| 27 oktober, 2020

Henrik Jönsson, skärmdump från YouTube

Det är förvånade att Jönsson (film här) med sin stora analytiska och intellektuella förmåga väljer att belysa ett ämne som är så självklart som hur människans kulturer bestraffar överträdelser av sociala normer genom att offentliggöra förövaren i den privat eller samhälleliga sfären. Det finns inget unikt svenskt i det. Lika självklart är det, på grund av människans natur, att döma olika individer på olika sätt för samma typ av gärning.

Vidare, är det moraliskt beklagligt att Jönsson anser det vara rimligt att inte bara använda enskilda aktuella personers försyndelser för att analysera samhällets moralbestraffning men även återuppväcker flera år gamla försyndelser, med motiveringen att han inte fördömer de drabbade, trots att han själv inte vill offras på offentlighetens moralaltare. En publicering av en persons moralövertramp, oavsett syfte, blir ett offentligt offer.

Det hade varit mer intressant och angeläget om Jönsson hade valt att diskutera relationen mellan moral och politik i en demokrati samt ansvarsfördelningen av moralen mellan medborgaren och den moderna nationens politiker och statsanställda (till exempel skol- och myndighetspersonal).

Förslagsvis — under förutsättningen, förutom intresse, mod och analysförmåga, att han har hunnit modernisera sitt förhållningssätt (en “outhärdligt banal[-] polarisering” enligt introduktionen till videon 15/8) till frågeställningen — huruvida det är moraliskt rätt eller fel att offentligt (till exempel på en arbetsplats) fördöma Moderaterna eller Sverigedemokraterna eller Alternativt för Sverige därför att de skulle ha en mer eller mindre rasistiska människosyn.

Analysen kunde dessutom tydliggöra för hans YouTube-publik vad han bedömer vara rasistiska kommentar.

Theodore Johnson

Här ser ni Henrik Jönssons YouTube-film OFFER-KULTEN: Rektor Hamid och Sverige


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.