Allt färre brottslingar utvisas (2000-2014 utvisades endast 4% av de som dömdes för våldtäkt)

| 28 oktober, 2020

“Enbart svenska medborgare har en ovillkorad rätt att uppehålla sig i Sverige. Utländska medborgare som begår allvarliga brott riskerar att utvisas. När Smedjans Adam Danieli går igenom statistiken visar det sig dock att antalet utvisningsdomar har minskat kraftigt under de senaste två decennierna – en minskning som tycks svår att förklara.

Under 2000-talets början var kravliberalismen stark. Folkpartiet, under Lars Leijonborgs ledning, bedrev en intensiv politikutveckling, och i valet 2002 lanserade man sitt enormt uppmärksammade förslag om språkkrav för svenskt medborgarskap.

Leijonborg anklagades omgående för att fiska i grumliga vatten, och även inifrån partiet hördes röster som tyckte att förslaget luktade gammal nationalism. Partiledningen stod dock på sig, och tiden skulle ge den rätt. Det blev ett framgångskort i valet, och i dag är samma förslag en av punkterna i januariöverenskommelsen. Vad som började som utskälld idé är snart verklighet.

Vallöftet om språktest var dock bara en av flera reformer. Centralt i politikutvecklingen var partiets integrationspolitiska program, framtaget under ledning av dåvarande folkpartisten Mauricio Rojas, som testade gränserna för vad som var möjligt i tidens politiska stämning.

Ett sådant gällde brott begångna av utländska medborgare. Rojas föreslog att sådana i regel skulle leda till utvisning. Partiledningen fick snabbt kalla fötter, och drog tillbaka sitt stöd för partiets talesperson efter bara några dagar.

Rojas stod dock på sig, och menade att kriminella utan svenskt medborgarskap hade förbrukat sin rätt att vistas i landet. Han fick inte partiet med sig, men det var första gången utvisningar av dömda brottslingar diskuterades på allvar i Sverige.

I valet 2006 var det i stället enbart ett litet parti utanför riksdagen, Sverigedemokraterna, som drev frågan om att fler borde utvisas efter att ha begått brott i Sverige.”

Läs i Smedjan


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.