Är S-tåget på väg mot att nå sin slutstation?

Den politiska situationen för exakt ett sekel sedan, då Hjalmar Brantings (t v) S-regering blev nödgad att lämna in sin avskedsansökan, är slående lik den vi har i dag. Men partiet kunde ändå komma igen och hitta sin strategi att förändra Sverige, skriver Per Ewert. Foto: Pressens Bild/TT

“Efter en utdragen kamp mot en dödlig pandemi och alltmer oöverstigliga svårigheter att komma överens med Liberalerna, står Social­demo­kraterna inför det ofrånkomliga: de måste avgå. Motvinden av att regera i minoritet har till slut tagit ut sin rätt, och det är tid att släppa regeringsmakten, trots att ingen verkade redo att ta på sig ansvaret som statsminister.

Den här situationen är dock inte hämtad från vår egen tid, utan från den politiska situationen för exakt ett sekel sedan. Den 27 oktober 1920 såg den allra första social­demo­kratiska regeringen under Hjalmar Branting sig nödgad att lämna in sin avskedsansökan.

När Sverige i dag står med ännu en svag Social­demo­kratiskt ledd regering, hårt trängd från både vänster och höger, ska vi därför inte bli överraskade om strategerna i partihögkvarteret på Sveavägen 68 än en gång lyckas snirkla sig igenom och hålla kvar makten ännu en stund. Då kan det social­demo­kratiska tåget tuffa vidare en bit till, ibland i sakta mak, ibland i jättekliv.

Men partiets unika förmåga att lyckas behålla makten – den lär de troligtvis hantera ända fram till nästa val, trots ett kontinuerligt fallande stöd i opinionen. Blir 2022 det år då det sekellånga S-tåget når sin slutstation?”

Läs i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.