Malin Ekman i SvD: New York Times misstag upprepas nu i Sverige

| 28 oktober, 2020

Foto: Oleksandr Prokopenko, Patrick Semansky, Olivier Douliery Ill: Staffan Löwstedt

“Ansedda The New York Times har varit i blåsväder på sistone – och framstår som alltmer partisk. I både USA och Sverige finns en tendens att journalister tar ställning. Det är förödande för journalistikens trovärdighet.

NEW YORK. Under mitt första år som korrespondent i USA, Donald Trumps fjärde år som president, har jag fått en allt mer kluven relation till kåren jag tillhör.

Journalistiken är viktig för demokratin, men ibland får jag intrycket att journalister samtidigt, cyniskt eller omedvetet, bidrar till splittringarna i samhället.

Det sägs ibland att behovet av oberoende journalistik aldrig förr varit så stort. Men det räcker inte att oberoende medier existerar. Det gäller att även titta på hur uppdraget utförs och hur oberoendet manifesteras.

Det finns förstås fortfarande nyhetsmedier och enskilda journalister som värnar läsarens förmåga, och rätt, att tänka själv. Men tyvärr verkar det vara en värdering på tvären bland många nyhetsföretag, inte minst i USA.

Det är inte nyhetsmediernas uppgift att tala om vad läsarna ska tycka utan att ge dem underlag att forma sina egna uppfattningar. Förmodligen förändras de inte, men det ”oförståeliga” kanske blir lite mer förståeligt.”

Läs vidare i SvD


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.