Hanne Kjöller i Dagens Nyheter: Visa rondellhunden i Sveriges skolor på yttrandefrihetens dag

| 30 oktober, 2020

Foto: Anders Hansson, Anders Hansson, Anders Hansson

KOLUMNEN. Hanne Kjöller är journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter:

“När jag först hör om den mördade läraren, Samuel Paty, kommer jag direkt att tänka på den svenska religionsläraren Anna. Jag intervjuade henne för något halvår sedan. Anna var beredd att framträda under eget namn – men inte innan hon skaffat en ny anställning. Då levde hon ännu gott på de skattepengar en kommun betalat för att hon inte skulle följa läroplanen.

Och det gör hon fortfarande. Därför bestämmer vi att jag nu får skriva, men att jag anonymiserar henne, den skolledning och den kommun allt händer i. Och då blir hennes berättelse så här:

Anna hade jobbat mer än ett decennium i en och samma skola när hon blev headhuntad till en annan. Socioekonomiskt tedde sig de två förortskommunerna tämligen likartade. Där fanns en mix av barn med infödda respektive utrikesfödda föräldrar, av flerbostadshus och egnahem. Båda låg på behörigt avstånd från det som polisen kallar särskilt utsatta områden.

Men i skolan hon kom till hade något hänt. De infödda föräldrarna hade successivt börjat placera sina barn i andra skolor. I den femteklass som Anna blev mentor för fanns bara tre svenskättade barn kvar.

Konflikterna på skolan var många. En av dem uppstod när en fjärdeklassare, född i Sverige men med föräldrar från Afghanistan, skulle få ett syskon. För klasskamraterna berättade pojken att Allah placerat en fågel i mammans mage. Någon eller några av hans ”svenska” klasskamrater informerade långt mindre metaforiskt om hur befruktningen mer troligt gått till. Det blev slagsmål.

Bråket hängde med in på lektionen. Efteråt var det klassråd. För Anna var det självklart att ta upp det som hänt.

”I Skolverkets material anges att barnen redan i årskurs tre ska lära sig hur barn blir till. Det hade man tydligen hoppat över här. Jag tog tillfället i akt för att täppa igen kunskapsluckorna och klargjorde att det ingalunda var någon fågel inblandad i processen.”

Det tog hus i helvete. Anna kallades till ett möte med rasande föräldrar. Med var även rektor och biträdande rektor. Krav ställdes på att Anna skulle be om ursäkt.

Under mötet hör Anna hur skolledningen lovar föräldrarna att Anna ska be om ursäkt. What? tänkte hon. För vad då? För att jag har gjort det som åligger mig som lärare?

Anna bad aldrig om ursäkt.

”Jag är lärare. Jag har ett vetenskapligt förhållningssätt.” Till sist lugnade det sig.

När Anna undervisade om terrorism, fick hon höra av barnen att attacken mot World trade center var fake news. Det var judarna som låg bakom. Allt handlade om att komma åt Iraks olja.

Vilken manifestation om varenda skola utgick från Vilks rondellhund för en diskussion om hur vår dyrbara frihet håller på att reduceras till en papperstiger.

”Det här kommer ju inte från barnen. Med modersmjölken matas barn, som fötts i Sverige, med konspirationsteorier, antisemitism och bilden av att Sverige är världens sämsta land”.

Hur då sämst, kunde Anna fråga, innan hon drog fram World survey map som ett ess ur rockärmen. Ja, ja, men ni är i alla fall sämst på sport. Anna svarade med nya tabeller.

”Det är tomma utantillramsor som baren fått med sig hemifrån.”

Men det hände också att Anna fick med sig föräldrarna. Som när hon informerade om att barnen spelade ett datorspel där man våldtar flickor och skjuter poliser. Era barn dompterar er, sa Anna. ”Det mötet blev skitbra.”

Anna satte gränser. Ett barn satt och skrek: ”Fuck you, fuck you, fuck you”. Hon bad barnet gå ut. När det inte skedde sa hon: ”Då får jag föra ut dig”. Och så blev det.

Händelsen, tillsammans med det som skett tidigare, blev en tydligare gränssättning än vad en ängslig och uppgiven skolledning mäktade med. Anna skildes från sitt arbete och efter förhandlingar köptes hon ut för skattebetalarnas pengar.”

https://www.dn.se/…/hanne-kjoller-visa-rondellhunden-i…/


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.