3138: Blasfemi och politik

| 31 oktober, 2020

Frankrikes president Emmanuel Macron på minnesstunden för läraren Samuel Paty, som mördades av en 18-årig radikal islamist. Foto: Romain Gaillard/TT

Det gamla problemet med blasfemiska bilder av profeten: De visar inte respekt för muslimer i allmänhet. Om de reproduceras i större mängder kan de skapa ett mera utbrett hat. Här får man också göra tillägget att det inte bara är det utan naturligtvis också den terrorskräck som automatiskt minskar tryckningsvilligheten. Liksom ovilligheten att ta itu med islamismen

Den uppsorteringen är inte lyckad men har varit rådande under lång tid. I DN tar Niklas Orrenius upp saken och menar:

”I en tid av ökad hets mot muslimer kan somliga opinionsbildare och politiker känna en oro att lyfta hotet från den radikala islamismen, av rädsla för att göda hatet mot en redan utsatt minoritet.

Jag tror att det är precis tvärtom. Om man inte belyser och bekämpar den radikala islamismen, så blir det lättare för muslimhatare att lura i folk att muslimer generellt är farliga och främmande. Sverige är, som Frankrike, ett samhälle med stora minoriteter. Muslimer utgör en stor och viktig del av den svenska befolkningen – 8,1 procent, enligt mätinstitutet Pews uppskattning. De måste få leva sina liv utan att misstänkliggöras.”

Angående teckningar drar Göran Rosenberg upp ett spår som inte är så lyckat. Han skriver på FB:

”Jag noterar att Hanne Kjöller i DN idag tycker vi ska visa profeten Muhammed som rondellhund i Sveriges skolor på yttrandefrihetens dag. Det tycker inte jag. Lika lite som jag tycker vi ska visa antisemitiska karikatyrer på yttrandefrihetens dag. Den islamistiska terrorn är en medveten provokation mot oss alla och provet vi alla nu sätts på är att inte besvara provokation med provokation. Bifogar min betraktelse i DN för snart femton år sedan i samband med publiceringen av de danska Muhammedkarikatyrerna.”

Skillnaden – som så många gånger har påpekats – är att profeten är en symbol för en social och politisk ordning som har mycket övrigt att önska. Antisemitiska teckningar har ingen som helst grund förutom att vara rasistiska.


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

1 En tanke på “3138: Blasfemi och politik

  1. Lennart H

    Islam måste förändras inifrån för att få islamismen att upphöra. Imamer och muslimska företrädare måste gå ut och kraftigt offentligt fördöma muslimska attentat. Först då kommer antalet som vill ägna sig åt islamism att minska.
    Men tyvärr sker inte detta. Endast få lama anonyma avståndstagande görs och snarare finns företrädare likt Erdogan som fördömer västerlandets agerande, vilket underblåser fortsatt islamism.
    Håller med Macron om att islam befinner sig i en kris. Islamska värderingar och våldshandlingar passar inte in i västerlandet. För att muslimer skall överge icke-västerländska värderingar, måste de föregås av att muslimska ledare gör det.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.