3139: Inte alltid vad det synes vara

| 1 november, 2020

Det kan verka moderat, modernt och lite sekulärt när en eller annan imam tycks vädra ut någon eländig dogmatik. Förmodligen säkrast att visa en smula återhållsamhet inför sådana fenomen. Salahuddin Barakat, ledare för Islamakademien i Malmö, hyllad vid ett flertal tillfällen som ett föredöme, kom plötsligt ut på djupt vatten i samband med den franska regimens åtgärder mot terror och islamism. Han skräder inte på orden om nationen Frankrike: “filosofiskt svag, extremsekulär, och rasist-nationalistisk ideologi som etablerades genom giljotinens skräckvälde och sedan spreds i världen genom avrättningar, tortyr och massgravar”. Dessutom en ”islamofobisk skurkstat” (GP). Så fick vi se imamen som en tragisk komedi med förlorad trovärdighet. Det är inte första gången han går ner sig: Kurdo Baksi i Expressen tidigare i år.

Kanske är det något speciellt med imamer. Kanske är det så enkelt att de inte är några teologer och saknar erfarenhet av seriös diskussion. För en tid sedan ville tv göra ett inslag där jag diskuterar yttrandefrihet med en imam. Efter att ha kontaktat ett 50-tal fick han ge upp. Inledningsvis var nästan alla intresserade men ångrade sig oroliga för vad andra imamer skulle tänka och osäkerheten av att försökas vara representativ.

Lars Vilks


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.