Jan Lindberg: LITEN LATHUND I EKONOMI

| 1 november, 2020

Då elbrist i södra Sverige har blivit en väckarklocka för många människor det här året, utom för den rödgröna regeringen och dess energiminister Anders Ygeman, har jag gjort en liten lathund i de mest elemäntära kunskaperna i ekonomisk teori för energiministern. 

Utbud och efterfrågan är något väldigt centralt i en ekonomi, och något som förekommer överallt, vare sig man vill ha det eller inte. 

Men vad betyder det egentligen? Och hur påverkas ekonomin i stort av förhållandet. 

Utbud är det som finns tillgängligt och kan därför också kallas en tillgång. 

Ett exempel på utbud är elen vi kommer att behöva när den rödgröna regeringen tvingat oss skaffa elbilar. Den el som ska produceras med vindsnurror och sannolikt inte kommer att räcka till. 

Efterfrågan är de varor och tjänster som konsumenterna behöver eller vill ha och köper.

Ett exempel på efterfrågan är samma el och som vi kommer att behöva till våra framtida bilar. Den el som kommer att vara helt nödvändig för att samhället ska fungera. 

Men det räcker inte att vi bara vill ha det. Någon måste producera det vi vill ha och vi ska ha råd att faktiskt kunna köpa det också. 

Det är dock inte alltid som utbudet och efterfrågan stämmer överens med varandra, ibland är utbudet större än efterfrågan, och ibland är det tvärtom.

Ibland kan dessutom en utomstående aktör påverka marknadsförhållanden negativt, t ex en rödgrön regering som inte förstår sig på hur marknaden fungerar. Man väljer kanske vindsnurror och dyr smutsig oljekraft framför billig och ren kärnkraft för att producera elen. 

Ett annat exempel på hur utbud och efterfrågan påverkar priser har med uppvärmning att göra. Priserna på nämnda el t ex tenderar att öka under de kalla vintermånaderna medan de är lite billigare under sommarhalvåret. Detta beror helt enkelt på utbud och efterfrågan, eftersom den rödgröna regeringen gett oss möjlighet att värma våra hus på sommaren när vi inte behöver det och tvärtom på vintern när det verkligen behövs.

Låter det krångligt? Du är inte ensam. Det tycker nog Anders Ygeman också 1f609.png

Jan Lindberg 1f1ea_1f1f8.png


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.