Jon Tallinger: GRANSKNING CORONA 

| 2 november, 2020

Det jag tagit strid för med start den 10e april är att riktlinjer inte får ersätta läkarbedömning.

Men just under covid-19 har riktlinjerna faktiskt varit i strid med vetenskap, beprövad erfarenhet och sunt förnuft.

Palliativ vård med morfin får aldrig vara en ersättning för syrgas, antibiotika, vätska och annan enkel behandling hos patienter som får covid-19. 

Det gäller oavsett ålder eller sjukdomsbild och är fundamentet i den vård vi läkare har att stå upp för.

Jon Tallinger

Gunilla Alexandra Wigertz skriver på Facebook:

GRANSKNING CORONA 203c.png203c.png

I dag, mån 2 nov, påbörjar Sörmlands Media sin Corona-granskning. Artiklar går ut i Katrineholms-Kuriren, Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs Tidning och Sörmlands Nyheter. En läsare skickade mig nedanstående bilder.

Först ut är en artikel om vår mamma Karin Wigertz och Socialstyrelsen som står på sig om sina riktlinjer trots att hundratals om inte tusentals äldre fick palliativ vård i stället för kurativ vård.

(I morgon ny artikel där sjuksköterskor vittnar om bortprioriterade äldre där äldre inte skulle skickas till sjukhuset.)

Texten om mamma syns dåligt, så jag skriver in artikeltexten här:

“Karin Wigertz fick palliativ vård trots att hon inte undersökts av läkare och utan att hon själv eller anhöriga informerades. När det visade sig att hon kunde bli hjälpt av antibiotika var det för sent.

Strax före påsk blev 98-åriga Karin Wigertz, som bodde på ett äldreboende i Katrineholm, sjuk.

Läkaren, som haft telefonkontakt med sjuksköterska på boendet, misstänkte att hon drabbats av covid-19. Det fanns andra som insjuknat på boendet och Karin Wigertz hade svårt att andas. Men något prov togs inte.

I stället för provtagning eller undersökning av läkare, bestämdes det att Karin Wigertz skulle stanna kvar på sitt äldreboende och få palliativ vård. 

Men Karin Wigertz hade aldrig covid-19. När detta till sist konstaterades, fem dagar efter att hon ordinerats palliativ vård, fick hon antibiotika. Man misstänkte nu en bakteriell infektion. Karin tillfrisknade aldrig. Hon avled på boendet den 1 maj.

För Karins dotter, Gunilla Wigertz, har mammans död inte bara inneburit att hon mist en nära och kär anhörig. Hon har också tvingats inse att mamman inte fick den vård hon behövt.

Att det redan från början bestämts att Karin Wigertz skulle få palliativ vård, utan att någon läkarundersökning gjorts, var inget som vare sig Karin själv eller hennes dotter informerats om – trots att ett sådant beslut alltid ska tas i samråd med och kommuniceras med patient och anhörig.

– Vi levde i drygt två veckor i tron att läkare och sköterska trodde på mamma och på att hon skulle komma tillbaka, säger Gunilla Wigertz.

Hon reagerade också på att mamman inte fick näringsdropp eller syrgas på äldreboendet, trots att hon klagade på att hon inte fick luft.

Innan Karin Wigertz blev sjuk var hon pigg och vital, berättar dottern. Hon deltog flitigt i aktiviteterna på boendet, lagade sin mat själv och var klar i huvudet. Det hon fick hjälp med var städ, tvätt, handling och tillsyn av hemtjänstpersonal. Gunilla Wigertz tror att mamman hade varit i livet, om hon bara fått rätt vård från början.

– Hon hade livslust och hon hade mycket kvar att ge, säger Gunilla Wigertz.

Efter mammans död anmälde Gunilla Wigertz händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon vill ha svar på en rad frågor, som varför mamman sattes på palliativ vård utan diagnos och inte skulle få komma till sjukhuset för kurativ vård, inte ens när det uppdagades att hon inte hade covid-19.

För Gunilla Wigertz är det viktigt att det som hände hennes mamma och andra äldre uppmärksammas och utreds, så att liknade händelser kan undvikas i framtiden. Vem/vilka bär ansvaret för att det kunde gå så fel, frågar hon sig.

Tidningen kunde redan i våras rapportera om att äldre prioriterades bort från sjukhusvård och att Socialstyrelsens gått ut med riktlinjer om prioriteringar av vilka som skulle få sjukhusvård vid en krissituation. Nu frågar sig Gunilla Wigertz om det är dessa riktlinjer som tillämpats på hennes mamma, där det redan på förhand och utan läkarundersökning bestämts att palliativ vård skulle sättas in vid covid-19.

Händelsen har också anmälts enligt lex Maria av Katrineholms kommun. I anmälan konstateras att Karin Wigertz behandlades “enligt rutin för palliativ vård vid covid-19″.

– Ligger problemet i direktiven från myndigheter, regioner eller hos våra politiker? Eller beror det på rutiner i sjukvården och äldreomsorgen? För att det här inte ska upprepas måste man veta vad det är som gått fel, säger Gunilla Wigertz.”

Johannes Tångeberg

Dela gärna mitt inlägg. Du kan rädda liv!  1f64f.png 1f496.png 1f64f.png

För dig som vill veta mer om vad som hände vår mamma:

Mitt blogginlägg från 7 juli:

https://gunillawigertz.wordpress.com/…/var-mamma…/

TV4-nyheterna 7 juli:

https://www.tv4play.se/program/nyheterna/13281879

Radio Sörmland 10 sep:

https://sverigesradio.se/artikel/7548558


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 46
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.