Tack Trump. Tre berömda och bestämda nej blev ett rungande ja till normalisering med Israel

| 2 november, 2020

Femtiotre år efter Arabförbundets tre berömda nej i Khartoum utfärdades i samma stad ett rungande ja till normalisering och erkännande av den judiska staten. Därmed har Israel, med Netanyahu (t v) i spetsen och medlat av Trumps (mitten) administration, på bara 72 dagar lyckats sluta fred med tre arabiska stater, varav Abdel Fattah al-Burhans (t h) Sudan var det senaste. Foto: Abir Sultan/AP/TT; Alex Brandon/AP/TT & Hussein Malla/AP/TT

“Arabvärldens historiska motstånd mot staten Israel har länge kunnat beskrivas med de berömda orden ”nej, nej och åter nej” från Arabförbundets toppmöte i Sudans huvudstad, Khartoum, strax efter sexdagarskriget 1967. Då beslöt arabvärlden, med stor enighet, att utfärda ett gemensamt nej till fred med Israel, nej till förhandlingar med den israeliska regeringen och ytterligare ett nej till en normalisering i relationerna till staten Israel.

Den svenska regeringens beslut att erkänna en palestinsk stat utan några som helst förhandlingar med Israel var en strategisk felbedöming, som har lett UD in i en återvändsgränd.

Men sedan kom 2020. Femtiotre år efter utfästelsen i Khartoum har situationen förändras radikalt och innevarande år går till historien som året när Israel, under endast 72 dagar, lyckades sluta fred med ytterligare tre arabiska stater.”

Läs i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Tack Trump. Tre berömda och bestämda nej blev ett rungande ja till normalisering med Israel

 1. Peter Kostin

  Och där kommer det att ta slut om Biden vinner valet. Ingen demokratisk president har varit särskilt Israel vänliga. Jag undrar också (hör egentligen inte hit) vilket land Biden kommer att starta krig med (Demokrater är duktiga på att starta krig men klarar inte av att avsluta ett krig, det behövdes en republikan för att sätta P för Vietnamkriget).

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.