DET NYA SVERIGE: Dementa lämnades i urin och glömdes bort i rullstolar

| 7 november, 2020

Det kritiserade äldreboendet Mariebergsgården i Nyköping. Foto: SVT

“Under två nätter i somras lämnades boende på demensavdelningarna på Mariebergsgården i Nyköping utan hjälp. Det enligt två lex Sarah-rapporter om allvarliga missförhållnaden som kommunen har skickat till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En morgon i juli upptäckte personalen att flera boende på en demensavdelningen inte hade fått de insatser som skulle ha gjorts under natten. Någon hade blivit sittandes i sin rullstol under hela natten. Andra hade inte vänts i sängen eller fått hjälp att gå på toaletten, och hittats liggandes i sin urin.

LÄMNADES I RULLSTOLEN

I augusti skedde en liknande incident när en boende på en demensavdelning lämnades sittandes i sin rullstol under en hel natt. Personen var endast iklädd inkontinensskydd och en utredning ska senare beskriva att personen blev nedkyld och psykiskt påfrestad.

Enligt utredningarna var det i båda fallen vikarier utan rätt kunskap och introduktion för avdelningen som var i tjänst.

I det första fallet hade heller inte den så kallade springturen tillkallats, två medarbetare som går mellan Mariebergsgårdens olika avdelningar för att bistå med hjälp där det behövs.”

SVT


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Henrik Rönnquist

Creative Director

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.