TERRORISM & ISLAMISM. Eftergifter leder inte till fred – varken i Israel eller i Europa

| 8 november, 2020

Sådant som länge har varit en del av vardagen i Israel har nu alltmer börjat bli en del av vardagen i hela västvärlden, skriver Paul Widén med tanke på de senaste terrorattackerna i Europa. (Bild av en säkerhetsvakt vid en skola i Israel.) Foto: ZOOM 77/AP/TT

“Vi är hatade av våra fiender för vilka vi är, inte för något vi gjort. Vi kan alltså inte göra något, eller sluta göra något, för att de ska sluta hata oss.”

“Det som har varit en del av vardagen i Israel sedan 1948 (liksom även i årtionden innan självständighet utropades) har nu alltmer börjat bli en del av vardagen i hela västvärlden. ”Detta är vårt Europa”, skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter i måndagskväll efter den senaste dödliga attacken, denna gång i Österrikes huvudstad Wien. ”Våra fiender måste veta vem de har att göra med. Vi kommer inte ge upp”.

Ett sådant uttalande av en liberal europeisk statschef hade varit nästan otänkbart för bara fem år sedan.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurtz var dock snabbt ute och försökte blanda bort korten igen. ”Detta är inte en tvist mellan kristna och muslimer eller mellan österrikare och migranter”, skrev han på Twitter bara några timmar senare. ”Detta är en kamp mellan de många människor som tror på fred och de få som vill ha krig.”

Det är här som så många människor i Europa, till skillnad från i Israel, famlar i blindo, eftersom de inbillar sig att de kan trolla bort detta snabbt växande hot genom ommärkning. Faktapåståendet ”islamisterna försöker skrämma oss till underkastelse” förvandlas till ”terroristerna vill ha krig”.

Och när det är så man väljer att missförstå verkligheten är steget sedan mycket kort till eftergifter, eftersom man inbillar sig att eftergifter leder till fred, och därmed till ”seger över terrorismen”.

Ärkebiskop Antje Jackelén anser som bekant att koranbränning är ”barbariskt”, men när människor skjuts ihjäl på måfå av islamistiska terrorister på Europas gator är det bara ”en mörk inledning av november”. Hon har alltså redan börjat internalisera underkastelsen.

I Israel har man lärt sig den mycket smärtsamma läxan att eftergifter och tillbakadraganden inte leder till fred, utan till ökat våld. Vi är hatade av våra fiender för vilka vi är, inte för något vi gjort. Vi kan alltså inte göra något, eller sluta göra något, för att de ska sluta hata oss.”

Läs i Världen Idag


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.