Jon Tallinger: Det blir ingen syrgas till de som bor på äldreboende i vinter utan väldigt starka, engagerade och pådrivande anhöriga

| 10 november, 2020

Foto: Hannah McKay/AP

Väldigt positivt att diskussionen har börjat på vetenskapsradion https://sverigesradio.se/avsnitt/1596700 men det är skrämmande hur Tomas Lindén på socialstyrelsen tillåts leda in debatten i livets absoluta slutskede och att korten får blandas bort gång på gång.

Betänk att debattörerna pratar som om syrgas och full vård skulle vara tillgänglig. Vårdboendts primitiva miljö med avsaknad av bla syrgas blir inte tydligt även om det är dessa patienter som diskuteras.

Kom ihåg att det parterna diskuterar är vård i en miljö där syrgas inte finns som ett alternativ och att läkaren då blir “skyldig” enl Tomas Lindén att lindra symptomen med morfin just eftersom det inte finns syrgas utan att behöva ställa alternativen mot varandra. Mycket skickligt men även mycket förrädiskt.

Kom även ihåg att det aldrig blir diskussion om var vården skall bedrivas. 

Dessa äldre får ju inte ens chans att få kvalificerad sjukvård överhuvudtaget och de blir ju i allmänhet inte inskickade till vård på sjukhus och läkaren kommer stå där på boendet med bara ett enda alternativ om patienten får andnöd. 

Det enda humana alternativet är då att lindra ångest från andnöd med morfin ett låta dem uppleva ångesten från kvävningskänslor när tex vårdboendets avsaknad av syrgas blir styrande för vilken vård som kan ges.

Programmet lyckades inte flytta fokus från det absoluta slutstadiet av livet och om man inte har rätt till syrgas vid covid-19 och huruvida covidpatienter kan ha nytta av syrgas.

Kom ihåg i sammanhanget att man i Göteborg nyligen https://www.dn.se/sverige/goteborgs-plan-for-andra-vagen-aldre-covidsjuka-ska-vardas-utanfor-sjukhus/ deklarerat att hemsjukvårdspatienter så långt det är möjligt ska vårdas utanför sjukhus.

Med det ställningstagandet blir det inte en praktisk möjlighet för läkare att skicka in dessa patienter till sjukhus. Om de gör det blir patienterna ändå bara omedelbart körda till vårdboende igen där läkaren inte har annat val än att administrera morfin.

I praktiken i den kliniska vardagen innebär allt detta att patienter på vårdboende kommer fortsätta att kvävas till döds utan syrgas även i höst.

Vad Tomas Lindén på socialstyrelsen lyckats med är att vinkla debatten på det sättet att frågan om syrgas på äldreboenden inte blir någon fråga alls utan debatten blir en metadebatt om evidensen för morfin i livets slutskede.

Vad innebär detta inför vinterns andra våg av covid?

Rent krasst innebär resultatet av debatten att Sverige slipper investera i att ordna syrgas för äldre på äldreboenden och att man kommer kunna fortsätta vårda äldre på boenden med morfin och midazolam utan någon större debatt eller några större politiska kostnader.

För någon syrgas till de som bor på äldreboende blir det inte i vinter om inte patienten har väldigt starka, engagerade och pådrivande anhöriga.

Dr Jon Tallinger


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 21
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Jon Tallinger: Det blir ingen syrgas till de som bor på äldreboende i vinter utan väldigt starka, engagerade och pådrivande anhöriga

 1. Jan Ivarson

  Förse alla äldreboende och vårdcentralers väntrum med joniserad luft.
  Då renas luften genom att damm som virus flyger på snabbt faller neråt till golv och bord. Borden får tokas av.

  Måttlig installationskostnad och låg driftkostnad.
  En underskattad teknik i Sverige som tyvärr mest används för att minska dålig lukt från soprum och avloppsstationer.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.