Tino Sanandaji: Inte ens alla som går ut från Harvard kommer i arbete efter drygt fyra år, men regeringen menar att nyanlända klarar det

| 10 november, 2020

Aftonbladet: ”Enligt Stefan Löfven har tiden för att få nyanlända i arbete kortats från nio år 2014 till fyra och ett halvt år i dag” 

Är det sant? SVT har kollat upp hur det gått för nyanlända som kom under flyktingkrisen fyra år senare: “En av tre från flyktingkrisen hade jobb 2019.

SCB har på SVT:s begäran tagit fram siffror på hur de försörjer sig i dag. Enligt myndighetens inkomststatistik är det ungefär en tredjedel som betraktas som förvärvsarbetande, alltså har en årslön på mer än 96 000 kronor och inte andra inkomster som överstiger det. De övriga två tredjedelarna har väldigt låga inkomster, studerar eller får olika typer av bidrag….

Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi, har skrivit mycket om flyktingars möjlighet på arbetsmarknaden. Han är inte förvånad över siffrorna som SCB har tagit fram: 

– Det tar lång tid för flyktingar att komma in på arbetsmarknaden. Det har sett ut så här i 40 år. Nu har covid 19-pandemin också försvårat möjligheterna”

Ni pålästa vet att regeringens främst trick är att kalla “sysselsättning” för arbete, trots att det räcker med en timme i veckan i en åtgärd för att vara sysselsatt.  

För övrigt är 96.000 kr per år också en lågt ställd gräns för att vara självförsörjande, någon som tjänar 8000/månad kommer knappast att betala in tillräcklig med skatt för att täcka sina kostnader för vård, infrastruktur, framtida pension mm. 

Invandrare som inte jobbar eller som tjänar för lite tär med nödvändighet på andras välfärd ,och ingen som förnekar något så uppenbart kan hävda att de företräder välfärdsstaten. 

Sverige har haft en intensiv debatt om Donald Trumps skamlösa ljugande. Även om han ljuger mer pajasaktigt och mer ofta än vår regering påverkas vi mer av osanningar här hemma. Sverige har i flera år baserat migrationspolitik på den offentliga lögnen att invandring är lönsamt och att nyanlända snabbt kommer i arbete, en bluffkalkyl som gradvis underminerar folkhemmet många är beroende av. Svenskar bör fundera på att försöka rensa rent bland ljugande här hemma innan de räddar USA.

Tino Sanandaji på Facebook


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.