Smittspridningen av covid-19 ökar i Hässleholms kommun

| 11 november, 2020

Den oberoende nyhetssidan Frilagt som rapporterar om händelser i Hässleholms kommun skrev i går om att covid-19 fallen ökar i Hässleholm och att det nu avlidit tre personer på Högalidshemmet i Hässleholm. De skriver också att av de 55 boende har nu 25 bekräftats smittade och ungefär lika många i personalen har testat positivt. Samtidigt har även antalet fall på skolorna ökat. I min hemby Vittsjö pågår nu smittspridning bland både elever och personal på skolan, mellan fem och tio personer ska vara smittade. Språkundervisning och hemkunskap sker därför nu digitalt på skolan istället för att eleverna ska resa till Bjärnums skola. Modersmålsundervisningen har lösts på samma sätt i alla kommunens skolor, liksom kulturskolans verksamhet.

Region Skånes rapporterar på tisdagen rekordmånga nya smittade på ett dygn, 1 410 personer, och vädjar till privata vårdgivare om hjälp med personalförstärkning i sjukvården. I måndags vårdades 111 patienter med covid-19 på de skånska sjukhusen, på tisdagen 106, varav 16 i intensivvård. Och ansvariga ser allvarligt på utvecklingen och belastningen av sjukvården. Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom vädjade i ett pressmeddelande på måndagen till skåningarna om att hejda smittspridningen genom att följa de skärpta råden. Smittskyddsläkare Eva Melander påminde om att smittan främst sprids på arbetsplatser och vid sociala sammankomster.

Hon sade under måndagen: “Det är oerhört viktigt att alla som kan arbetar hemifrån och att alla, även om det känns tråkigt, undviker att gå på fester, släktträffar och andra sociala sammankomster.”
Och på tisdagen förtydligar de uppmaningen ytterligare med att skriva i ett pressmeddelande: “Det är allvar nu och nu är det dags för skåningarna att inse att vi inte kan fortsätta leva som vanligt. Nu är alla tvungna att göra uppoffringar för att skydda våra äldre och svaga. Nu är vi ett läge där vi har en stor smittspridning, påverkan på sjukvården ökar och allt fler äldreboenden får in smittan.”

Det är till och med så allvarligt att Region Skåne vänder sig till privata vårdgivare och ber om hjälp.
Pia Lundbom säger: “Med ett ökat antal covidpatienter på sjukhusen behöver vi öppna fler vårdplatser och för att kunna göra det behöver vi mer personal.”
Regionen har skrivit till alla de privata vårdgivare som man har avtal med för att fråga om det finns möjlighet att låna in personal. Det rör sig om sjuksköterskor med specialistutbildning och vana inom intensiv-, narkos- och operationsvård men också allmänsjuksköterskor. Det behövs även undersköterskor med vana från dessa områden.

Enligt enhetschef Jessica Johansson testar nu Hässleholms kommun alla boende och all personal varje vecka som ett led i smittspårningsarbetet. På det sättet har några asymptomatiska fall upptäckts. Några av de anställda har också meddelat att de haft symptom och därför inte kommit för att testa sig på arbetsplatsen. Istället har de då skickats till sjukhusets provtagning. För att klara bemanningen när många är sjukskrivna får Högalidshemmet hjälp från andra enheter och, liksom tidigare, av det särskilda covidteamet.

Bland skolorna är det Vittsjö skola som sticker ut med flest fall av covid-19 och också den enda skola där det verkar som att smittspridning sker inom verksamheten.
Skolchef Rolf Bengtsson bekräftar detta i försiktiga ordalag och säger: “Där är det av en sådan omfattning att vi inte vågar utesluta att det finns en spridning internt. Annars är det på flera skolor ett mindre antal personal eller elever som inte verkar ha samband med varandra. Vittsjö sticker ut. Vi vet att personal som haft kontakt med varandra blivit smittade, även om vi inte säkert kan säga vem som smittat vem.”

Och antalet smittade har ökat efter höstlovet, men enligt Rolf Bengtsson beror det nog på att smittan för närvarande är det väldigt spritt i samhället Vittsjö också. Det skulle kunna vara så att alla blivit smittade utanför skolan. Men ännu har det inte varit aktuellt att stänga Vittsjö skola.
Han säger: “Vi är inga smittspårare, men skolöverläkaren hade samråd med Smittskydd Skåne som vi ska ha innan vi eventuellt fattar beslut om att stänga en skola. Deras uppfattning var att vi inte skulle stänga, men se till att ha så lite rörelse som möjligt in och ut från skolan, förutom de vanliga förhållningsreglerna.”

Dock finns i nuläget inga planer på ytterligare restriktioner i skolorna då språk- och hemkunskapslektioner samt modersmålsundervisning och kulturskolan blev digital, men det kan snabbt ändra sig. Det totala antalet smittade inom skolan i Hässleholms kommun vill dock inte Rolf Bengtsson gå ut med.
Vittsjö skolas rektor Eva Almström säger att man gör vad kan kan för att begränsa smittspridningen på skolan: “Vi håller avstånden, tvättar händerna, har fortfarande uteidrott och byter inte om i omklädningsrummen. Det är tråkigt när det sprids på skolorna, men det är nog i alla skolor i stort sett nu, utifrån att det är så mycket smitta i samhället. Jag tror inte att vi är unika”

Så Anders Tegnell, hur ser det ut med den andra vågen som du tidigare i höstas påstod att Sverige inte skulle drabbas av?
Är det inte den vi ser början på nu?
Och är det inte så att ditt och FHM:s jobb med att minska smittspridningen totalt misslyckats, att er strategi kostat fler människoliv än vad som det skulle behövt kosta?
Så, hur vore det om ni inom myndigheten erkände att ni är inkompetenta och att ni sade upp er så att kompetenta förmågor kunde sätta Sveriges kurs innan det är alldeles för sent?

För inte ska väl skräckscenariot med 10 000 döda behövas innan ni inser att Sverige haft fel strategi från första dagen. Det är dags nu Anders Tegnell att du och dina medarbetare på FHM tar ert samhällsansvar och överlåter bestämmandet till dem som använder huvudet till annat än sätta mössan på. Det är dags att ta ansvar och stoppa smittspridningen, annars går vi mot ett mycket mörk jul och ett mörkare nyår.

http://www.frilagt.se/2020/11/10/tre-doda-pa-hogalid-smittspridning-pa-skola/?fbclid=IwAR1pUaeY0mLMqr2YUeZkxR46YoOTRjeeIUWVreC9nx84kX9RgygRgfIG7TY

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.