Person med trygghetslarm låg död i tre månader trots att företaget som sköter larmen lovat att kontrollringa larmen om de inte varit använda i 30 dagar

| 12 november, 2020

Hur ser vården ut för dem som har trygghetslarm, är den tillförlitlig eller är den undermålig?
Ja, med rätta kan man ställa sig denna frågan efter att man läst artikeln i SVT Väst där det framgår att företaget Tunstall i ett års tid missat att kontrollera ett stort antal trygghetslarm i Trollhättan. Att det tog tre månader innan en avliden med sådant trygghetslarm hittades i sin bostad. Och i Luleå hittades en äldre kvinna avliden efter att förgäves ha larmat flera gånger. Båda dessa med trygghetslarm från företaget Tunstall. Och trots att Tunstall åtagit sig att kontakta alla som inte använt sitt larm på 30 dagar i Trollhättan för att försäkra sig om att allt är som det ska. Så missades detta i fjol enligt en felrapport från socialkontoret ”på ett stort antal brukare under 1 års tid”.

Tunstalls vd Johan Lenander säger om det inträffade: “Först och främst är det ju jätteledsamt och olyckligt att den här personen hittas avliden efter tre månader.”
Företaget tillbakavisar inte kommunens beskrivning av händelseförloppet, men de uppger att man har en ”dialog” med kommunen om vad som hänt. Något som Trollhättans kommun tillbakavisar.
Enhetschefen Maria Berntsson säger: “Den dialogen kan jag inte hitta att vi har om detta händelseförloppet är att vi har en dialog utifrån att de har bytt sin kundportal, men inte utifrån detta.”
Nu säger dock Tunstall att både problemen med kontrollsamtalen och höstens förseningar är åtgärdade och intygar att allt nu fungerar som det ska.

Men gör de det, och hur tryggt är det för dem med trygghetslarm att de inte vet om de fungerar?
Hur tryggt är det för de med larm om de får vänta i flera timmar från att de trycker på sina larmknappar till att hjälpen kommer?
För det var så för dem som hade larm från Tunstall under hösten i år. Och detta hände när företaget bytte teknikplattform.
Man frågar sig om företaget inte testar uppdateringar och byten av teknikplattformar innan de installeras?
Jag skulle också vilja säga att detta är ytterst oansvarigt av företaget och att det är dags för kommunerna att själva överta larmfunktionen till trygghetslarmen. För företag som Tunstall ska bort från marknaden, de har uppenbarligen inte där att göra.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/missade-kontroller-av-trygghetslarm-avliden-hittad-efter-tre-manader
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/larmkaos-i-flera-av-vastra-gotalands-kommuner-hjalp-kan-droja-flera-timmar
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-allvarliga-brister-i-trygghetslarm-kommuner-informerades-inte

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.