Sex personer åtalas idag för de våldsamma upploppen i Malmö den 28 augusti

| 12 november, 2020

Nu på torsdagseftermiddagen åtalas sex personer för de våldsamma upplopp som följde på Koranbränning den 28 augusti. Förutom de som nu i dag åtalas så räknar kammaråklagare Tomas Olvmyr med att det kommer fler åtal för våldsamt upplopp. Sammanlagt 15 poliser skadades under upploppen. De fick blåmärken, värk på kroppen och huvudet efter att ha träffats av stenar. Polisens bilar fick skador som uppskattas kosta 3 miljoner kronor att reparera. Malmö kommuns egendom fick skador för 1 miljon kronor. Av dem som nu åtalas är det endast en som suttit häktad, det är en 31-årig man som identifierades med hjälp av filmer som han själv publicerat på TikTok där han anför flera personer och uppmanar dem att attackera poliser.

Under förhör med mannen har 31-åringen lämnat undvikande svar på polisens frågor.
Han ska ha sagt vid ett tillfälle: “Jag kan inte neka allt, det finns vissa saker som jag erkänner för det finns videoklipp.”
Denna man åtalas för våldsamt upplopp, försök till blåljussabotage, narkotikabrott samt för att vid ett annat tillfälle ha hotat en kvinna. På en sekvens ser det ut som att han själv kastar sten. I dagens åtal åtalas också fem stycken tonåringar, fyra av dem är pojkar och 16 år. Den femte är en 17 år gammal flicka. Den åtalade flickan har erkänt att hon kastat gatsten mot polisen. Om pojkarna erkänt något är inte känt.

I olika förhör har poliser som var på plats beskrivit hur situationen var på platsen under upploppet.
En polisman säger i ett förhör: “Jag har aldrig varit med om att bli så påkastad som vi blev under den här händelsen. Det fullkomligt östes sten mot oss både när vi var i våra fordon och när vi var utanför. De som kastade sten mot avdelningarna var helt likgiltiga till om någon skulle bli träffad.”
Ett polisbefäl beskriver att det under de första timmarna försökte de ”goda krafterna”, invånare i Rosengård som försökte lugna ned den alltmer upphetsade stämningen, men att de efterhand fick allt svårare att göra sig hörda.

När ett polisbefäl beslöt att släcka en eld i korsningen Amiralsgatan/Västra Kattarpsvägen eftersom det fanns naturgasbussar i närheten så stoppades räddningstjänstens försök av folksamlingen. Befälet berättar att först möttes de av äggkastning men sedan kom stenar mot poliser och räddningstjänsten..
Befälet fortsätter med att berätta att en gatsten kastades mot bland annat mot rutan på en polisbil och krossade rutan. Stenen var nära att träffa den polisman som satt i bilen och hade enligt ett polisbefäl kunnat få ”förödande konsekvenser” om den träffat polismannen. Andra poliser har i förhör berättat att de fick fly då en grupp personer kastade flaskor mot dem.

Strax innan ett på natten så såg poliser hur en molotovcocktail kastades mot dem.
Polisens insatschef sammanfattade händelseförloppet den 28 augusti och hur han upplevde det som hände i ett förhör med att säga: “Detta upplopp var det mest våldsamma och utdragna som han har varit med om.”
Han drar paralleller till kravallerna på Rosengård för cirka tio år sedan också var våldsamma men detta var värre.
Nu får vi bara hoppas att Malmö tingsrätt ser samma sak som kammaråklagare Tomas Olvmyr och fäller dessa personer för våldsamt upplopp och att de utdömer ordentliga straff för alla inblandade.

Så de inte gör som vanligt när det gäller yngre förbrytare, att de försöker förminska händelserna och ge de anklagade mängdrabatt. För alla dessa är enligt mig en fara för samhället. Sådana personer drar sig inte för att skada andra om de är mot deras religion och det är farligt, mycket farligt i ett demokratiskt samhälle. Men förhoppningsvis så inser Malmö tingsrätt detta och utdömer straff i förhållande till de brott som de åtalade nu står åtalade för.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/sex-atalas-for-upplopp-efter-koranbranningen/?fbclid=IwAR32mgT6nan6F3omevrqhOXmk65Dswz3JJHZhFfsxkeHUqRzQAa_-3uN76Y

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.