Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska nu utreda Tunstalls trygghetslarm

| 13 november, 2020

Jag skrev i går om trygghetslarmen och jag frågade då om de är tillförlitliga eller inte?
Idag går det att läsa på SVT:s sida som besvarar denna fråga. I artikeln står det att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu ska utreda flera Lex Sarah-anmälningar om just händelser där trygghetslarmen och företaget Tunstall varit inblandade. Samtidigt som nu IVO Lex-Sarah-utreder vissa fall så pågår en förundersökning om misstänkt tjänstefel i samband med ett dödsfall, och företaget riskerar också att förlora flera uppdrag åt kommunerna.

Ett av de fall som IVO nu utreder är ett fall från Hörby där en vårdtagare ramlat och larmat vid 19-tiden. Men larmet nådde inte kommunen förrän vid 6.50 morgonen därpå. Då hade personen redan fått hjälp från annat håll och var ”under omständigheterna” vid god vigör.
Ett annat fall är från Ödeshög där kommunens hemtjänst skriver hur man inte kunnat se i systemet ”vem som larmat och varför”, och hur personal som ringt Tunstall fått sitta 40-50 minuter i telefonkö innan man fått hjälp.

I Nybro beskriver personal hur deras system ”kraschat totalt under natten” på två boenden. Personalen ”ringer Tunstalls support men efter 40 minuter i kö ger de upp”.
Luleå kommun har anmält fallet där en kvinna hittades avliden efter flera misslyckade larmförsök. ”I larmloggen framgår att brukaren larmade vid åtta tillfällen”. Luleå har även skickat in en mer generell Lex Sarah-anmälan om att driftstörningarna ”resulterat i fördröjning av trygghetslarm upp till 24 timmar”.
Jag frågar mig om detta är tryggt för de som har trygghetslarm, eller för den delen för personalen som arbetar med de behövande?

Men där har också kommit felrapporter från bland annat Strömsund där en med trygghetslarm ringde på hjälp för att gå på toaletten. Detta larm fick kommunens personal först åtta timmar senare. IVO:s presstjänst skriver i ett meddelande till SVT att myndigheten inte ännu tagit ställning till hur anmälningarna ska hanteras. ”Vi håller just nu på att skapa oss en bild av händelseförloppet för att därefter kunna se vilken typ av insats som är lämplig”.
Men även om inte IVO fortsätter att driva ärendena så hårt kommer larmhaverierna att få affärsmässiga konsekvenser för Tunstall.

Flera kommuner har aviserat att man vill bryta med bolaget, och SKL Kommentus som tecknar ramavtal åt kommunerna har pausat processen kring ett nytt kontrakt med Tunstall.
Tunstalls VD Johan Lenander tillbakavisar Kommentus tal om att de har pausat processen kring ett nytt kontrakt när han säger: “Det är ett nytt ramavtal på väg. Det är ännu inte signerat av någon part utan dialogen fortsätter”.
SKL Kommentus uppger att man inom kort kommer att ge besked om avtalet.

Så vi får väl se vad som händer, för min del så skulle jag vilja se att SKL och Kommentus sade upp avtalet helt och hålet och ordnade så att kommunerna själva kunde ordna trygghetslarmen på hemmaplan så att säga. För när jag har talat med vänner som jobbar och har jobbat inom trygghetslarmen så säger de att sakerna fungerade mycket bättre när det sköttes av kommunerna själva. Då kände de dem som hade larmen och de visste vad som de brukade vilja ha hjälp med. Men sen larmen centraliserats så vet de inget om vad som hänt, de vet inte om det räcker med en personal eller de behöver flera.

Enligt dem jag talat med händer det nästan dagligen att “brukaren” och larmoperatören inte förstår varandra om vad för hjälp som behövs. Det har t.o.m. hänt att hemtjänsten fått fel adress till brukaren och åkt till en annan.
Är det trygghet eller för den delen säkert för hemtjänsten eller för dem som behöver hjälp?
Jag hoppas att den dagen jag kommer att behöva få denna tjänsten att det är någon som bor i min hemkommun som tar emot samtalet, någon som förstår vad jag vill och att de kommer med den styrka som behövs. För till till syvende och sist är det de äldre och behövande som själva får betala för tjänsten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-ska-forseningarna-utredas-nytt-avtal-pausat?fbclid=IwAR02Aqs7a3U7S2LOR0zhCeiJ3PtRCV8r0Rbb1bnhtpp07lyQQ19zKmfPzlI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.