Jon Tallinger: Vårdplanering inför covid-19 av våra äldre i Uppsala granskad av SVT drygt 7 månader efter att jag berättat vad som var på väg att hända.

| 13 november, 2020

 

Det här beskedet fick all sjukvårdspersonal i Uppsala enligt SVT’s granskning:

”Inför att vi står i en situation där sjukvården framöver kommer vara mycket belastad behöver vi se över vårdplanerna på alla boende på särskilda boenden i regioner snarast. Finns redan ett beslut om vård i hemmet vid försämring så kvarstår det. Finns inte ett sådant beslut måste en ny vårdplanering göras med boende och/eller anhörig. Detta blir en prioriterad uppgift för läkare med uppdrag på särskilt boende och ska vara färdigt senast 3 april 2020.”

I denna artikel i SVT https://www.svt.se/…/kritik-mot-varden-av-covidsjuka-aldre försöker chefsläkare Robert Sarkadi argumentera att man alltid ska göra en vårdplanering eftersom vårdboende alltid har ett högt vårdbehov där.

Han får inte fler frågor av SVT som nöjer sig med det svaret.

I beskedet till vården är det dock klart att vårdplaneringen ska göras EFTERSOM sjukhusen riskerar överbelastning. 

Det är så beskedet är tänkt.

En vårdplanering oavsett sjuklighet inför ett smittsamt virus som man riskerar dö av kan aldrig tolkas som något annan än en behandlingsbegränsning.

Hur skulle man kunna tolka det på något annat sätt?

Sjukdomen är oförutsägbar och överlevnad är avhängig av snabba vårdinsatser med främst syrgas. 

Varje vårdplan vid covid-19 är per definition binär. 

Antingen får du livräddare sjukvård på sjukhus med enkel syrgas eller så får du det inte. 

Om du inte får livräddande behandling så får du per definition palliativ vård med morfin och midazolam.

Ordet vårdplanering kan man få att låta som något positivt i sammanhanget som Robert Sarkadi försöker.

Hur skulle det kunna vara negativt med god planering för alla?

God planering i förväg vem som ska få en chans att leva och vem som inte ska få den chansen är inte medmänsklig planering.

Att vara planerad att få andningsdämpande läkemedel när andningen är påverkad är inte god vårdplanering.

Det är allt annat än gott.

Landstinget har givit en tydlig order till samtliga läkare som vi läkare förstår mer än väl.

Att vårdplanera samtliga patienter på vårdboende inför covid-19 är en direkt order till oss läkare att se till att så få sköra patienter som möjligt kommer in till sjukhus som möjligt.

Vi ska välja ut vilka som kan komma ifråga för sjukhusvård och vi ska försöka få med oss anhöriga att ställa sig bakom beslut som begränsar insatser.

Resultatet har varit formidabelt. Väldigt få patienter har skickats till sjukhus för vård. Läkarna har gjort exakt det landstinget har beordrat. 

Nu kan landstingen luta sig tillbaka och låta varje enskild läkare vara ansvarig för sina beslut.

Detta är hur landstinget fungerar. Glöm inte det. De kommer aldrig ta på sig sin del av ansvaret för att dödligheten i Sverige var så mycket högre än hos våra nordiska grannar. 

De gav order om prioritering och därför är dödligheten hög

SVT’s granskning är ett steg i positiv riktning men blir inget avslöjande av vad som verkligen hände.

Utan en visselblåsare från insidan blir det inget avslöjande. Det krävs att någon från insidan står upp för sanningen för att insidan av sjukvården ska kunna ses för vad den är. En reporter behöver vägledning för att kunna ställa rätt följdfrågor i ett system de troligen aldrig kan förstå.

Synd att SVT inte vill samarbeta med visselblåsare.

Om någon vill granska flera regioners besked till oss läkare om att vårdplanera våra äldre och se på riktlinjer som anmodar palliativ vård vid covid-19 så har jag en stor samling bevis här:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2658756614387064&id=100007582530853

Detta är den första artikeln i SVT som problematiserar vårdplanering och palliativ vård till covidsjuka på äldreboende och den vård med morfin och midazolam som förkortat livet på ett okänt antal äldre i Sverige.

De gör detta lite drygt 7 månader efter mig och de var i kontakt med mig för nästan 7 månader sen och fick informationen av mig.

Det är bråttom nu inför andra vågen. Det är redan etablerat i ett okänt antal landsting att behålla de äldre på vårdboende så länge som möjligt. Det är ju inte lönt att skicka in någon till sjukhus om man låtit det gå för länge heller. Tidig behandling med syrgas, vätska och läkemedel är viktigt för att vi ska få samma låga dödlighet som våra nordiska grannar.

Klockan tickar för våra äldre på vårdboende. Mätare för att kontrollera syremättnad i blodet måste köpas in till varje ädreboende om vi ska ha möjlighet att behandla våra äldre innan det har hunnit gå för långt. Vid tecken till covid-19 bör syremättnaden mätas minst 2 gånger per dag, morgon och kväll, och syrgas bör ges vid saturation under 92 %.

För de landsting och kommuner som inte ordnat syrgaskapacitet på äldreboende behöver man lösa detta på annat sätt om sjukhusplatserna beräknas ta slut.

I ett av världens rikaste länder som dessutom är storproducent av syrgas bör ingen riskera att kvävas till döds utan tillgång till syrgas.

 

Jon Tallinger


Vi behöver ditt stöd!

Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklam låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

Varje gåva är betydelsefull.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Jon Tallinger: Vårdplanering inför covid-19 av våra äldre i Uppsala granskad av SVT drygt 7 månader efter att jag berättat vad som var på väg att hända.

 1. Gena

  Mm, SVT använder samma genusmetoder som våra så kallade genusmyndigheter. “Journalister” utbildade på folkhögskola i kombination med konformitet, liten hjärna och avsaknad av mod gör susen.

  Svar
 2. ulf

  Löfven och Hallengren samt deras hjärntrust har efter ett djuplodande intellektuellt arbete byggt på bildning och intelligens kommit fram till att spritförsäljning efter 22 är grundorsaken till den nya massdöd som blommat upp ??? Heja tokdårar till S politiker,större tomrum mellan öronen måste vara en bedrift att hitta ! Befolkningen avlider i tusental och de ansvariga politikerna utan ryggrad står som fån handfallna och fattar ingenting.Vilka jä a renodlade idioter.De fattar inte själva hur fullkomligt imbecilla de uppfattas.
  Krogarna är problemet inte hur man nedmonterat svensk sjukvård……heja regeringen,tokidioter ??

  Svar
 3. suzanne

  Jag donerar med glädje det jag kan för det arbete du gör men jag skulle önska att du som ändå skriver så oerhört bra ville skicka en kopia av detta till DN och SVD. Det finns ju inte någon som kan uttrycka sig så bra som du. Och övertygande. Egentligen skulle du vara med i TV också. Det gäller ju att nå ut till så många som möjligt. Och med tanke på att det är få som vet om vad som händer är det viktigt att gå ut brett.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.